Hud

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hud

Melvyn Douglas si za film Hud odniesol Oscara
Základné informácie
Originálny názov Hud
Žáner dráma, western
Dĺžka 112 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 1963
Dátum uvedenia USA 28. máj 1963
Spoločnosť Paramount Pictures
Rozpočet 2 500 000 $[1]
Ocenenia Oscar za najlepšiu hlavnú herečku
Oscar za najlepšieho vedľajšieho herca
Oscar za najlepšiu čiernobielu kameru
Filmový štáb
Réžia Martin Ritt
Scenár Irving Ravetch, Harriet Frank, Jr.
Produkcia Irving Ravetch, Martin Ritt
Hudba Elmer Bernstein
Kamera James Wong Howe
Strih Frank Bracht
Herecké obsadenie
Obsadenie Paul Newman
Patricia Nealová
Melvyn Douglas
Brandon De Wilde
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Hud (v anglickom origináli Hud) je americká westernová dráma z roku 1963 s Paulom Newmanom v hlavnej úlohe. Snímka bola natočená na motívy románu Larryho McMurtryho z roku 1961, Horseman, Pass By[2]. Filmová adaptácia získala zo 7 nominácií troch Oscarov[3].

Snímka pojednáva príbeh mužov troch generácií rodiny Bannonovcov, ktorí spolu spravujú ranč. Ich životy sú naplnené prácou a predovšetkým konfliktmi medzi pracovitým a čestným Homerom a jeho ľahkovážnym a opileckým synom Hudom. Medzi nimi sa nachádza Homerov vnuk a Hudov synovec Lonnie, ktorý považuje oboch mužov za svoj vzor.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hud Bannon (Paul Newman) je sobecký, egocentrický syn chovateľa dobytka Homera Bannona (Melvyn Douglas). Rozdiel medzi synovým a otcovým prístupom nielen k farme, ale k životu ako takému, hýbe celým filmom. Na ranči s nimi žije sedemnásťročný Lon (Brandon De Wilde), synovec Huda, a gazdiná Alma (Patricia Nealová).

Homer je na svojho syna veľmi prísny a tvrdý a nedokáže mu zabudnúť, že pred pätnástimi rokmi šoféroval auto a spôsobil nehodu, pri ktorej zomrel brat, otec Lona. Keďže vyrastal bez matky, po smrti otca sa stal sirotou. Starý otec Homer a strýko Hud sa ho ujali a naučili ho všetkému, čo k životu na farme bude potrebovať. Mladý a neskúsený Lon považuje Huda za svoj vzor, pretože každá žena v meste mu padá do náruče. Svojho deda Homera zase považuje za zásadového a férového chlapa, ktorý tvrdo pracoval, aby svoje stádo hovädzieho dobytka zväčšoval.

Jedného dňa pomocníci na ranči nájdu mŕtvu kravu a Homer nariadi zavolať štátneho veterinára (Whit Bissell). Hud je proti tomu, pretože v prípade, že by bol dobytok nakazený slintačkou a krívačkou, museli by ho usmrtiť. Homer má však svoje pevné zásady a preto súhlasí s testami, ktoré preukážu pôvod úmrtia dobytka. Hud a Lon sa idú baviť do mesta. V miestnej krčme sa pobijú s miestnými mužmi. Doma sa potom Hud poháda so svojim otcom, o ktorom si už začína myslieť, že prichádza o rozum. Vymyslí preto plán, ako sa pomocou právnika zbaviť starca a spravovať majetok bez neho. Keď na to príde Homer, vtrhne k Hudovi do izby a žiada vysvetlenie. Znovu sa pohádajú a Hud v hneve vbehne do domu gazdinej Almy, ktorú sa pokúsi znásilniť.

Keď veterinár potvrdí ten najhorší scenár, všetok dobytok nahrnú do obrovskej jamy a postrieľajú ho. Alma sa rozhodne opustiť ranč Bannonovcov a prosí mladého Lona, aby ju odprevadil na autobus. Chlapec sa neovládne a rozplače sa. Alma bola jediná žena v dome mužov troch generácií. Keď Lon odíde, Hud s flaškou v ruke míja Almu a chce sa s ňou rozlúčiť. Vtedy mu priznáva, že by sa s ním pomilovala, keby nebol tak hrubý. Prichádza autobus a Alma navždy odchádza. Hud nasadne do auta a doženie Lona. Opitý mu naráža do zadnej časti auta. Lon však zbadá na ceste človeka a prudko zabrzdí. Keď príde k polomŕtvemu, zistí, že je to jeho starý otec Homer. Vyrazil si na koni a spadol z neho. Homer však v náruči Lona podlieha zraneniam.

Hneď po pohrebe starého Bannona opúšťa arogantného a nenapraviteľného Huda aj jeho jediný sympatizant Lon. Film končí scénkou, v ktorej Lon odchádza piesočnatou krajinou a Hud zostáva na ranči sám a otvára ďalšiu fľašku piva.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Natáčanie[upraviť | upraviť zdroj]

Film sa natáčal predovšetkým v okolí mestečka Claude v Texase. V románe Larryho McMurtryho Horseman, Pass By je gazdiná v dome Bannonovcov černoška a jej postava má relatívne veľký priestor. Vo filme je gazdinou beloška v podaní Patricie Nealovej a postava Almy nevystupuje tak často. Aj napriek tomu však Neal získala Oscara za hlavnú ženskú úlohu.

Paul Newman strávil niekoľko týždňov pred začiatkom natáčania na ranči, aby sa naučil správne klusať na koni[4]. Na soundtracku k filmu sa objavila aj pieseň „The Great Titanic (It Was Sad When That Great Ship Went Down)“, ktorú zaspievali Paul Newman a Brandon De Wilde[5].

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Oscar[upraviť | upraviť zdroj]

Paul Newman hral vo filme Huda Bannona
Patricia Nealová, predstaviteľka Almy, v roku 2007

Zlatý glóbus[upraviť | upraviť zdroj]

BAFTA[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najlepšia zahraničná herečka – Patricia Nealová (USA) (cena)
  • Najlepší film na základe akejkoľvek predlohy – Martin Ritt, Irving Ravetch (USA) (nominácia)
  • Najlepší zahraničný herec – Paul Newman (USA) (nominácia)

MFF Benátky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Cena OCIC – Martin Ritt (cena)
  • Zlatý lev – Martin Ritt (nominácia)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Box office / business for Hud http://www.imdb.com/title/tt0057163/business; Pridané: 18. 5 2011
  2. Info o scenári | SCREENPLAY INFO http://www.tcm.com/tcmdb/title/3893/Hud/screenplay-info.html; Pridané: 18. 5 2011
  3. Ceny pre Hud (1963) | Awards Hud (1963) http://movies.nytimes.com/movie/23772/Hud/awards; Pridané: 18. 5 2011
  4. Trivia k filmu Hud http://www.tcm.com/tcmdb/title/3893/Hud/trivia.html; Pridané: 18. 5 2011
  5. Soundtrack vo filme Hud (1963) | Soundtracks for Hud (1963) http://www.imdb.com/title/tt0057163/soundtrack; Pridané: 18. 5 2011

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]