Preskočiť na obsah

Ian Fleming Publications

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ian Fleming Publications je nezávislé britské vydavateľstvo založené v roku 1952 pod názvom Glidrose Productions Limited Johnom Gliddonom a Normanom Roseom, aby sledovalo a spravovalo produkciu britského spisovateľa Iana Fleminga. Vydavateľstvo vlastní aj práva na ďalšie diela Iana Fleminga. Literárne práva k dielam podľa postavy 007 vlastní vydavateľstvo Ian Fleming Publications.[1] Okrem oficiálnej série zloženej z románov napísaných Ianom Flemingom, vlastní aj ostatné Bond knihy, ktoré napísali iný autori: Kingsley Amis, John Gardner, Raymond Benson, Sebastian Faulks, Jeffery Deaver, William Boyd a Anthony Horowitz.

Po Flemingovej smrti v roku 1964 panstvo buď objednalo alebo povolilo vydanie nových Bondových diel. V roku 1968 Kingsley Amis publikoval Colonel Sun pod pseudonymom Robert Markham. Spoločnosť zmenila svoj názov z Glidrose Productions na Glidrose Publications. V roku 1973 Glidrose schválil Jamesa Bonda: The Authorized Biography of 007 od Johna Pearsona. V roku 1977 a znova v roku 1979 spoločnosť Eon Productions poverila Christophera Wooda, aby napísal novelizáciu jeho scenárov pre bondovky Špión, ktorý ma miloval a Moonraker.

V roku 1981 bola obnovená séria kníh o Jamesovi Bondovi s novými románmi, ktoré napísal John Gardner. Po napísaní 14 Bondových kníh odišiel John Gardner v roku 1996 do dôchodku a nahradil ho Raymond Benson, spočiatku kontroverzne prvý Američan, ktorý napísal román o Jamesovi Bondovi. Bolo to počas Bensonovho vydania šiestich kníh, kedy spoločnosť vlastniaca práva na postavy Bonda zmenila názvy z Glidrose Publications na Ian Fleming Publications; nový názov vydavateľa sa prvýkrát objavil v knihe z roku 1999 High Time to Kill. Benson prestal písať knihy o Bondovi v roku 2002. V deň 100. výročia Flemingových narodenín – 28. mája 2008 – sa objavil román Devil May Care. Jeho autor, Sebastian Faulks, bol verný Bondovej pôvodnej postave a pozadí a poskytol „flámskeho hrdinu“, ktorý riadil bojovú loď Bentley T-series z roku 1967. Ďalej Ian Fleming Publications poveril Jefferyho Deavera napísaním knihy Carte Blanche, ktorá vyšla v máji 2011.  V apríli 2012 spoločnosť oznámila, že William Boyd napíše ďalší Bondov román a Jonathan Cape vo Veľkej Británii a HarperCollins v Kanade a USA vyšlo Solo v roku 2013. Trigger Mortis od Anthonyho Horowitza sa objavil v septembri 2015.

V rokoch 20052008 vydavateľstvo Ian Fleming Publications podporilo vydanie piatich románov Charlieho Higsona o Young Bondovi, ktoré rozprávajú dobrodružstvá dospievajúceho Jamesa Bonda v 30. rokoch 20. storočia.[2] V roku 2005 spoločnosť uviedla na trh ďalšiu sériu vedľajších kníh súvisiacich s Bondom, The Moneypenny Diaries od Samanthy Weinbergovej, píšucej ako „Kate Westbrook“. Mladý Bond sa vrátil v roku 2013 s pribehom Shoot to Kill od Steva Colea.

V kontroverznom kroku v roku 2023 boli romány Jamesa Bonda prepísané tak, aby sa odstránili odkazy považované za urážlivé po preskúmaní citlivosti, ktoré si objednala spoločnosť. Niektoré zobrazenia černochov boli odstránené, zatiaľ čo odkazy na sexualitu a zosmiešňovanie východoázijských ľudí mohli zostať.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. LOVE, From Sweden with. Ian Fleming Publications to publish JB books under own imprint [online]. jamesbond007.se, [cit. 2024-07-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. New Young Bond Series in 2014 | Ian Fleming Publications [online]. web.archive.org, 2013-10-14, [cit. 2024-07-20]. Dostupné online.

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Ian Fleming Publications na anglickej Wikipédii a Ian Fleming Publications na talianskej Wikipédii.