Implantát (medicína)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Implantát (z lat. in- = v, do a plantere = zasadiť) je cudzie teleso, ktorého účelom je nahradiť stratenú, nefungujúcu alebo nedostatočnú biologickú štruktúru (orgán, časť tela, alebo tkanivo).

Moderné medicínske implantáty sú materiálovo i technologicky veľmi vyspelé. Vonkajší obal je tvorený z materiálov, na ktoré imunitný systém ľudského tela nereaguje – napríklad z titanu, nitinolu, polyetylénu, polytetrafluóretylenu (náhrada "chrupavky" v protézach kĺbov), polymetylmetakrylátu (vnútroočná náhrada šošovky). V niektorých prípadoch obsahujú vyspelú elektroniku a mikroprocesory, ako napríklad kochleárny implantát alebo kardiostimulátor. Iným typom sú implantáty, ktoré majú kompaktnú vnútornú štruktúru – napríklad zubné alebo kĺbne.

V rámci ortopedickej chirurgie sa pod pojmom implantát rozumejú i vnútorné dlahy, ktoré sa upevňujú na alebo zavádzajú do kosti, aby ju spevnili po jej zlomení. Pre náhradu časti tela – napríklad končatiny alebo kĺbu – je vhodnejší a používaný termín protéza.

Implantát môže byť vnútorny (vložený dovnútra tela) alebo vonkajší (na jeho povrchu).

Komplikácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Neprihojenie sa k tkanivu
  • Nepresné uloženie
  • Poškodenie implantátu
  • Imunitná reakcia voči cudziemu telesu