IrfanView

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Irfanview)
IrfanView

Logo

IrfanView verzie 4.33
Základné informácie
VývojárIrfan Skiljan
Posledná stabilná verzia4.51 (27. február 2018; pred 2251 dňami)
Posledná testovacia verziaNA (NA)
Operačný systémMicrosoft Windows
Typ softvéruGrafický softvér
LicenciaProprietárny softvér, Freeware
Ďalšie odkazy
Webová stránkairfanview.com
CommonsIrfanView

Pozri aj Informačný portál

IrfanView je freeware prehliadač obrázkov pre Windows. Dajú sa na ňom pozerať, konvertovať a upravovať obrázky a prehrávať video. Nedisponuje však takými prostriedkami ako napr. Photoshop či GIMP. IrfanView bol navrhnutý ako jednoduchý program, ktorý sa vyznačuje rýchlosťou, ľahkou ovládateľnosťou a veľkým množstvom podporovaných formátov. Prvýkrát bol IrfanView k dispozícii v roku 1996.

Program je pomenovaný podľa tvorcu, menom Irfan Skiljan z Bosny a Hercegoviny. IrfanView je kompatibilný so všetkými najnovším verziami Windows. Taktiež podporuje formáty súborov BMP, GIF, JPG, PNG, PNGOUT, TIFF, Flash, Vorbis, MPEG, MP3, MIDI a textové súbory

Program je dosť kompaktný, má menej ako 1200 kB, ale dá sa stiahnuť niekoľko MB pluginov, ktoré poskytujú podporu snáď všetkých možných formátov, vylepšenie prezerania obrázkov a rozšírené možnosti konvertovania. V IrfanView sa dajú vyrábať aj šetriče obrazovky a slideshows zo sád obrázkov a možnosťou pridania MP3 zvuku. Tieto šetriče sa dajú uložiť ako tzv. „stand alone“, takže sa dajú spustiť aj na počítačoch, ktoré nemajú IrfanView. Dá sa využiť aj na výrobu ikon, keďže obrázky sa dajú skonvertovať do formátu .ico. Ďalej sa dajú ukladať obrázky zo skenera cez IrfanView vďaka podpore TWAIN. Taktiež sa dajú zaznamenávať screenshoty.

Základnými nástrojmi pre úpravu obrázkov v IrfanView sú: zmena veľkosti, otáčanie obrázkov, úprava jasu, kontrastu, gama levelu, farebne filtre veľa ďalších. Veľa z týchto operácií sa dá aplikovať aj pre viaceré obrázky jednorazovo.

Funkcia Thumbnail[upraviť | upraviť zdroj]

Rýchlo ukáže ukážky obrázkov, kde sa dajú usporadúvať. Dá sa vybrať aj veľkosť zobrazovaných miniatúr od 50x50 px až po 600x600 px. V tomto móde IrfanView sa dajú jednotlivé alebo skupiny obrázkov otvoriť aj v inom programe napr. Adobe Photoshop, a taktiež sa dajú kopírovať, mazať či presúvať.

Logo/maskot[upraviť | upraviť zdroj]

Maskotom a logom IrfanViewu je mačka zabitá na ceste. Skoršie verzie loga mali pod telom mačky aj cestu.

Licencia[upraviť | upraviť zdroj]

Freeware, vzťahujú sa na ňu autorské práva, a preto jediná oficiálna verzia je tá, ktorá je ponúkaná na oficiálne webovej stránke.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému IrfanView

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]