Ivo Hlaváček (diplomat)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivo Hlaváček
slovenský diplomat a vysokoškolský učiteľ
Narodenie22. jún 1965 (58 rokov)

JUDr. Ivo Hlaváček, Ph.D, MBA, (* 22. jún 1965)[1] je bývalý slovenský diplomat, vysokoškolský učiteľ, špecializácia na medzinárodné právo, odborný asistent na katedre občianskeho práva a medzinárodného práva Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po štúdiách na Právnickej fakulte Kolumbijskej univerzity v New Yorku v USA pôsobil na Federálnom ministerstve zahraničných vecí ČSFR na medzinárodno právnom odbore, krátko na to sa zúčastnil druhej Následnej schôdzky KBSE v Helsinkách 1992, ako právny expert Československej delegácie. Po zániku ČSFR nastúpil na MZV SR na medzinárodno právny odbor, neskôr bol menovaný do funkcie riaditeľa sekcie medzinárodno právnej a konzulárnej. Za jeho pôsobenia vo funkcii inštitucionalizoval Odbor ľudských práv a národnostných menšín a Odbor pre Medzinárodný súdny dvor (MSD), ktorý poskytoval odborné zázemie pre riešenie súdneho sporu o sústavu vodných diel Gabčíkovo Nagymaros s Maďarskou republikou. Osobne sa zasadil o inštitucionalizáciu a zásadné systémové riešenie súdneho sporu a menovanie JUDr. Petra Tomku, CSc. (v tom čase na Stálej misii SR pri OSN v New Yorku) za agenta pre zastupovanie Slovenska pred MSD a JUDr. Václava Mikulku, CSc. za jeho zástupcu. I. Hlaváček sa významne zaslúžil o vznik Národného strediska pre ľudské práva.Zodpovedal aj za úspešný proces sukcesie Slovenska, ako nástupníckeho štátu po ČSFR do medzinárodných zmlúv a medzinárodných organizácií. Zúčastňoval sa v tom čase pre Slovensko celého radu významných a pre Slovensko kľúčových konferencií a iných medzinárodných podujatí a rokovaní (napr. Celosvetová konferencia o ľudských právach vo Viedni v r. 1993, Summity Rady Európy a pod.), bol členom rôznych právnych, kodifikačných a pod. komisií v rámci Rady Európy, Stredoeurópskej iniciatívy, KBSE/OBSE, výborov OSN a pod.

V rokoch 1994 – 1999 pôsobil ako generálny konzul, radca vyslanec v tureckom Istanbule. Od začiatku r. 1999 pôsobil ako riaditeľ Správy služieb diplomatickému zboru, príspevkovej organizácie MZV SR. V roku 2001 po transformácii na akciovú spoločnosť sa stal jej predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom.

V roku 2005 – 2008 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR na Kube a pre štáty Karibskej oblasti. Na Kube aktívne podporoval a pomáhal aktivitám disidentského hnutia a pomáhal rodinám politických väzňov, za čo ho kubánske úrady kritizovali. Bol prvým slovenským veľvyslancom v štátoch Karibiku ako napr. Bahamské spoločenstvo, Haiti, Barbados, Grenada. Pôsobil ako veľvyslanec v Dominikánskej republike, Jamajke a ďalších.

Od novembra 2008 do konca roku 2010 pôsobil, ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Štáte Izrael. Po návrate na Slovensko odišiel z MZV SR a prednášal medzinárodné vzťahy, diplomaciu a medzinárodné právo na niekoľkých vysokých školách na Slovensku aj v zahraničí.

I. Hlaváček je autorom alebo spoluautorom niekoľkých odborných monografií z medzinárodného práva, medzinárodných vzťahov, publikuje v renomovaných zahraničných odborných časopisoch, po návrate zo Štátu Izrael najmä o problematike Blízkovýchodného mierového procesu a súvisiacich otázkach. Je členom redakčnej rady medzinárodného časopisu pre verejné právo EPLO (Euroepan Public Law Organisation) Central and Eastern European Legal Studies (CEELS).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1] Archivované 2016-03-05 na Wayback Machine old.sevs.sk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]