Ivo Sanader

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Bývalý predseda vlády Chorvátska
V úrade
23. december 2003 – 6. júl 2009
Predchodca Ivica Račan Jadranka Kosorová Nástupca
Biografické údaje
Narodenie8. jún 1953 (70 rokov)
Split, Juhoslávia
Politická stranaChorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) (1989 – 2010)
Nezávislý (2010 – súčasnosť)
Alma materUniverzita Innsbruck
Profesiapolitik, spisovateľ, historik
Národnosťchorvát
Rodina
Manželka
Mirjana Šarić (1978 – súčasnosť)
DetiBruna Sanader
Petra Sanader
Odkazy
Spolupracuj na CommonsIvo Sanader
(multimediálne súbory)

Ivo Sanader (* 8. jún 1953, Split) je chorvátsky politik, predstaviteľ strany Chorvátske demokratické spoločenstvo. V rokoch 2003-2009 bol premiérom Chorvátska. [1] Bol doposiaľ najdlhšie slúžiacim chorvátskym premiérom od získania samostatnosti a je tiež jediným chorvátskym premiérom novej doby, ktorý bol vo funkcii vo viac ako jednom volebnom období. Je však tiež prvým chorvátskym premiérom, ktorý skončil vo väzení.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval porovnávaciu literatúru a románske jazyky na Univerzite v Innsbrucku. V Rakúsku pracoval aj ako novinár. Štúdium ukončil roku 1982.

V Rakúsku zostal, začal tu pracovať v marketingovom oddelení cestovnej kancelárie Dalmacijaturist, ako nakladateľský redaktor v nakladateľstve Logos a od roku 1988 ako šéfredaktor chorvátskeho exilového časopisu mogućnosti. Po politických zmenách v Juhoslávii na konci 80. rokov založil v Rakúsku pobočku Chorvátskeho demokratického spoločenstva Franjo Tuđmana. Tuđman ho v Rakúsku navštívil a prehovoril ho k návratu do vlasti. Tu najprv pracoval v chorvátskom Národnom divadle v Splite, aby bol krátko na to, v roku 1992, menovaný ministrom vedy v kabinete Hrvoja Šarinića. Potom pracoval ako námestník ministra zahraničných vecí a vedúci kancelárie prezidenta Tuđmana. Po Tuđmanovej smrti bol v roku 2000 zvolený za predsedu Chorvátskeho demokratického spoločenstva a tento post držal až do roku 2009. Stranu priviedol k dvom volebným víťazstvom, v roku 2003 a znovu v roku 2007. Po oboch víťazstvách zostavil vládny kabinet. K jeho hlavným úspechom patrilo podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou, ktorá bola predpokladom budúceho vstupu Chorvátska do únie, hoci sa tomuto vstupu snažilo brániť Slovinsko. Takisto priviedol svoju krajinu do NATO.

V roku 2009 pomerne prekvapivo rezignoval na post premiéra i šéfa strany.[2] Aj keď ohlásil úplný koniec v politike, špekulovalo sa, že si tak uvoľňuje ruky pre kandidatúru v prezidentských voľbách roku 2010.
V tom roku sa skutočne rozhodol do politiky vrátiť, avšak čoskoro musel čeliť veľkým problémom, keď začal byť vyšetrovaný kvôli korupčnému škandálu. Utiekol z Chorvátska, ale bol zadržaný v Rakúsku, vrátený do rodnej krajiny a v roku 2012 odsúdený najprv na 10 rokov, v ďalšej kauze potom na 9 rokov väzenia. Podľa obžaloby v prvom procese prijal úplatky od rakúskej banky Hypo Alpe Adria Group a od maďarskej ropnej spoločnosti MOL.[3] Podľa žalobcu druhého procesu vyžadoval Sanader a ďalší politici Chorvátskeho demokratického spoločenstva od firiem "dary", ktoré boli inkasované cez agentúru firmy Media, ktorej firmy platili za fiktívne, prípadne predražené služby . Sanader a spol mali takto získať 9 miliárd eur.[4] Do väzenia nastúpil, avšak v roku 2015 bol kľúčový rozsudok zrušený Ústavným súdom kvôli procesným chybám a proces sa bude opakovať.[5] Vo väzení však zostal kvôli platnému rozsudku v kauze firmy Media.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ivo Sanader / Store norske leksikon [online]. . Dostupné online. (nórsky)
  2. Chorvatský premiér Sanader překvapivě rezignoval [online]. TÝDEN.cz, 2009-07-01, [cit. 2019-01-25]. Dostupné online. (česky)
  3. 'Chorvatský Rath' dostal 10 let. Peníze měl v přepravce na maso [online]. Lidovky.cz, 2012-11-20, [cit. 2019-01-25]. Dostupné online. (česky)
  4. Další trest pro expremiéra. Za korupci dostal devět let [online]. Aktuálně.cz, 2014-03-11, [cit. 2019-01-25]. Dostupné online. (česky)
  5. Chorvatský soud kvůli chybám zrušil dva rozsudky nad expremiérem [online]. ČT24, 2015-07-27, [cit. 2019-01-25]. Dostupné online. (česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ivo Sanader

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ivo Sanader na českej Wikipédii.