Jack and Coke

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jack and Coke
Jack and Coke
Typkoktail
Hlavný alkoholTennessee whiskey
Pohár
Old fashioned glass
Ingrediencie a príprava
Ingrediencie1 odmerka Jack Daniel’s Tennessee whiskey, 3-5 odmeriek Coca-Coly (závisí od sily) a ľad
PrípravaNalejte Jack Daniel’s Tennessee whiskey do pohára naplneného ľadom. Naplňte ho do požadovanej miery Coca-Colou. Jemne pretrepať.

Jack and Coke (tiež nazývaný JD and Coke, Jack Coke alebo Lemmy) je highballový koktail tvorený zmiešaním Jack Daniel’s Tennessee Whiskey s Coca-Colou. Je populárny hlavne na juhu USA. Drink je podávaný najmä s ľadom – niekedy v Old fashioned glass alebo Collins glass – a niekedy v lacnejších nádobách, ako sú jednorazové plastové kelímky.[1] Bourbon and Coke, geneticky viac nazývaný ako Bourbon and Cola, je vlastne ten istý drink, okrem identifikácie konkrétnej značky whisky, kým termín „Jack and Coke“ konkrétne uvádza, že sa používa značka Jack Daniel's. Časť „Coke“ v názve môže naznačovať, že je použitá značka Coca-Cola, ale na americkom Juhu je bežné, že sa na ktorúkoľvek značku koly odkazuje ako na „Coke“.

Považuje sa za nápoj „nízkej kultúry“ a má tendenciu byť nápojom, na ktorý sa spoliehajú milovníci whisky; spravidla sa nevyskytuje v ponukách fine dining reštaurácií a niektoré upmarketové podniky môžu odmietnuť jeho prípravu alebo navrhnúť alternatívy, ak sa to vyžaduje.[1][2]

V roku 2016, po smrti Lemmyho Kilmistera, odštartovali jeho fanúšikovia kampaň za premenovanie koktailu, kvôli jeho častej konzumácii.[3] Dňa 12. januára 2016 magazín Food and Beverage písal o tom, že kombinácia Jack and Coke bola pomenovaná ako „The Lemmy“.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b MILES, Jonathan. Bourbon and Coke: A Match Made in Dixie. Garden and Gun, August–September 2013. Dostupné online [cit. 2019-04-10].
  2. TOWER, Wells. Julian P. Van Winkle III: The Arbiter of Taste [online]. August–September 2012. Dostupné online.
  3. Motörhead Fan Starts Campaign to Rename a Jack and Coke a 'Lemmy' [online]. Billboard, January 8, 2016, [cit. 2016-12-23]. Dostupné online.
  4. The Lemmy [online]. Food & Beverage Magazine, [cit. 2016-12-17]. Dostupné online. Archivované 2020-12-05 z originálu.