Jamnica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jamnica

Autor Prežihov Voranc
Pôvodný jazyk slovinský
Krajina vydania Slovinsko
Dátum 1. vydania originálu 1945
Literárne obdobie Realizmus
Literárny žáner Beletria

Jamnica je román, ktorý dokončil ešte pred druhou svetovou vojnou a vyšiel v roku 1945, v Slovinskom knižnom inštitúte v Ľubľane. Autorom je Prežihov Voranc, ktorý v románe zobrazil udalosti z jeho domáceho prostredia v rokoch 19211939. Toto dielo má podtitul „román susedstva“ a je roľníckym kolektívnym románom. Dielo je rozsiahle, má 150 000 slov rozdelených do troch častí po osem kapitol. Román je pomenovaný po osade Jamnica v kopcovitom území obce Prevalje v Korutánsku, východne od hraničného priechodu Holmec. Práve korutánska dedina je námetom tejto knihy.

Vydavateľské náklady[upraviť | upraviť zdroj]

Jamnica bola vytlačená v náklade 10 000 kópií, za krátku dobu sa vypredala a jej dotlač sa uskutočnila až po desiatich rokoch. Hneď po vydaní bola preložená do mnohých jazykov, ako je slovenský, maďarský, český a vtedajší srbo-chorvátsky, krátko na to, román zmizol zo zoznamu prekladov. Na dielo malo vplyv viac autorov, a to konkrétne Émile Zola a jeho dielo „La terre“ a poľský spisovateľ Vladislav Reymont. Záujem o román sa stráca po roku 1980, kedy už viac nie sú aktuálne roľnícke témy a sociálny realizmus.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Jamnica je kolektívny roľnícky príbeh, príklad roľníckeho realizmu a nadväzuje na staršiu slovinskú tradíciu roľníckeho rozprávania. Udalosti v krajine boli charakteristické pre roľnícky príbeh dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia. Komunita pozostáva z niekoľkých roľníckych rodín rôznych generácii. Literárne postavy, ktoré nám rozprávač na začiatku predstavuje, sú individuálne osobnosti, ale čo ich najviac charakterizuje, je spoločenské a triedne združenie, ktoré je kompasom ich konania. Rozhodnutia, ktoré v Jamnici robia v tých najkrajnejších okamihoch a sú ovplyvnené ich triednym vedomím, takže sme opakovane svedkami triedneho boja. Podľa tejto logiky sú postavy klasifikované v sociálnej pyramíde. V pyramíde sú usporiadané zdola nahor, odkiaľ sa vytvára obraz kolektívu. Presnosť a dôkladnosť prezentácie života dediny, od jej verejných foriem až po najintímnejšie oblasti, prispieva k celkovému zobrazeniu okolia . Život komunity, ktorý sa snaží brániť nespočetnými pokusmi o modernizáciu, je zároveň zakomponovaný do všeobecných hospodárskych a politických mechanizmov v Slovinsku aj mimo neho, čo mu dáva komplexný obraz.

Jamnica na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

  • román Jamnica, preložil Václav Melicher (1949)[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. COBISS [online]. [Cit. 2020-05-29]. Dostupné online. Archivované 2020-08-02 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • HLADNIK, M, PERENIČ, U: Roman soseske. Ljubljana: Študentska založba, 2010 (Beletrina)