Jan John

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan John
český prírodovedec, botanik a entomológ–lepidopterológ
Narodenie13. jún 1850
Žimutice, Česko
Úmrtie28. marec 1920 (69 rokov)
Tábor, Česko

Prof. Jan John (* 13. jún 1850, Žimutice - † 28. marec 1920, Tábor) bol český prírodovedec, učiteľ – stredoškolský profesor, botanik a entomológ – hlavne lepidopterológ, ktorý má význam predovšetkým ako autor niektorých významných entomologických, ale i iných prírodovedne zameraných prác, ktoré používali pri svojej práci i slovenskí entomológovia a záujemcovia o prírodovedu.

Narodil sa v Žimuticiach. Po skončení základnej školy pokračoval v ďalšom štúdiu a po ukončení univerzitných štúdií nastúpil ako profesor prírodopisu na c.k. reálku v Prahe 1, kde vyučoval až do roku 1905. Bol profesorom c.k. českého ústavu ku vzdělávání učitelů v Soběslavi. Narodila sa mu tu dcéra Helena, neskoršia slávna sochárka Helena Johnová. V roku 1896 prišiel v Soběslavi s nápadom založiť mestské múzeum. V roku 1906 nastúpil ako riaditeľ na c.k. reálku do Tábora. V roku 1916 bol menovaný c. k. vládnym radcom.

Zomrel v Tábore.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Už počas svojho štúdia začal získavať vedomosti a skúsenosti u prof. Antonína Friča v zoologickom oddelení Českého muzea. V entomológii sa zaoberal hlavne motýľmi a ako pedagóg mal svoj záujem širšie zameraný na prírodopis ako taký, k celkovej potrebe školstva a svojej pedagogickej práce. Pre entomológiu má obrovský význam hlavne jeho práca: „Atlas motýlů střední Evropy“, ktorá je koncipovaná ako určovacia príručka so “skvostným“ vyobrazením veľkého počtu vtedy známych druhov motýľov, ktoré sa vyskytovali na území Česka i v strednej Európe. Kniha bola vydaná v roku 1900 v nakladateľstve I. L. Kobera v Prahe a ešte dnes sa niekedy ojedinele môže zjaviť v antikvariáte, ako veľmi vzácna rarita z tohto odboru entomológie. V svojej dobe slúžila pre potreby záujemcov o lepidopterológiu, podobne ako i jeho ďalšie, prírodovedne zamerané práce: „Atlas rostlin“, „Atlas hub" a „Přírodopis živočišstva“.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • John, J.: 1900, Atlas motýlů střední Evropy Praha, I. L. Kober, XXIII + 196 pp. + 50 far. tab.
  • John, J.: 1???, Atlas rostlin. Praha, I. L. Kober, III. vydanie, 178 pp + 86 litografických tab.
  • John, J.: 1???, Přírodopis živočišstva. Praha, I. L. Kober, 158 pp. + 22 far. tab. + 6 litografických príloh.
  • John, J.: 1???, Atlas hub. Praha,

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Koleška, Z.: 1982, Zpravy Čs. spol. ent. ČSAV Praha 18: p. 135 – 136 + portrét.
  • Gaedike, R. & Groll, E. K. eds.: 2001, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „John Jan“:(internet).