Jessica Cauffielová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jessica Cauffielová
v roku 2009
Celé menoJessica Cauffiel
Narodenie 30. marec 1976 (48 rokov)
Detroit, Michigan, USA
PrezývkyKada
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1998 – 2010, 2021 – súčasnosť
Deti1

Jessica Cauffielová (* 30. marec 1976, Detroit, Michigan, USA) je americká herečka a speváčka. Je známa z filmov ako Temná legenda 2 (2000), Valentín (2001), Pravá blondínka (2001), Pravá blondínka 2 (2003), Niekto to rád blond (2004), V zajatí rýchlosti (2005) a Ice Dreams (2009).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Cauffielová sa narodila v Detroite, v štáte Michigan. Jej matka pracuje ako sociálna pracovníčka a otec je spisovateľ, scenárista, filmový a televízny producent. Cauffielová študovala na University of Michigan odbor hudobné divadlo a vokálny jazz, ktoré ukončila bakalárskym titulom. Pred ukončením vysokej školy spievala na výletnej lodi a v jazzových a bluesových kluboch.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Cauffielová začala svoju hereckú kariéru v divadlách Off-Broadway v New Yorku.

V roku 1999 debutovala po boku Stevea Martina a Goldie Hawn vo filme New York, New York alebo Sedliaci v meste. V rovnakom roku hosťovala v dvoch epizódach televízneho seriálu Frasier, kde stvárnila priateľku Davida Hydea Pierceho.

V roku 2000 si zahrala v komédii Road Trip a v horore Urban Temná legenda 2, kde si zahrala po boku hercov ako Jennifer Morrison, Matthew Davis, Anson Mount a Eva Mendes.

V roku 2001 stvárnila postavu Margot v komédii Pravá blondínka a svoju rolu si zopakovala aj v druhej časti, natočenej v roku 2003. O rok neskôr si zahrala v komédii Niekto to rád blond.

V roku 2005 si zahrala vedľajšiu úlohu v komédii Hádaj kto? a v rokoch 20062007 hosťovala v televíznom seriáli Volajú ma Earl.

V roku 2009 natočila krátky komediálny film Bed Ridden pri ktorom sa podieľala aj na produkcii. Zahrala si v ňom po boku Joela Davida Moora, Alana Tudyka a Garretta Morrisa.

V roku 2025 by mal mať premiéru film Pravá blondínka 3, v ktorom by mala účinkovať aj Cauffielová.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Cauffielová má vyštudovaný divadelný spev a klasickú západnú hudbu. Viac ako 20 rokov študovala a vystupovala v západných klasických, hudobných, divadelných, jazzových, popových, bluesových a východných vokálnych médiách. Vie hrať na klavír, gitaru a perkusie.

10. marca 2004, v deň výročia Dňa tibetského povstania spolu so známym bollywoodskym perkusionistom a skladateľom Sivamanim vystupovala v indickej Dharmšále pre 14. dalajlámu a približne 20 000 ďalších mníchov a návštevníkov z celého sveta. Nahrala a vydala album v Indii.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Cauffielová je certifikovaná inštruktorka meditácie a jogy. Často navštevuje Indiu a Peru, hovorí niekoľkými jazykmi a praktizuje tradičnú šamanskú medicínu. Cauffielová nie je vydatá a má dcéru.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jessica Cauffiel Biography [online]. marriedwiki.com, [cit. 2019-10-18]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jessica Cauffiel na anglickej Wikipédii.