Jimmy Eat World

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jimmy Eat World
Skupina Jimmy Eat World v roku 2007
Skupina Jimmy Eat World v roku 2007
Základné informácie
Pôvod Mesa, Arizona, USA
Žáner(-re) Alternative rock,[1][2] Emo,[2] Power pop,[2] Pop punk[2]
Pôsobenie 1993-súčasnosť
Vydavateľstvá Interscope, DreamWorks, Capitol, Wooden Blue, Fueled By Ramen, Better Looking, Geffen, Big Wheel Recreation, DGC
Webstránka jimmyeatworld.com
Členovia skupiny
Jim Adkins
Tom Linton
Rick Burch
Zach Lind
Bývalí členovia
Mitch Porter

Jimmy Eat World je americká alternatívna rocková skupina pochádzajúca z mesta Mesa v štáte Arizona, ktorá vznikla v roku 1993. Jej členmi sú sólový spevák a gitarista Jim Adkins, gitarista a sprievodný (pôvodne sólový) spevák Tom Linton, basgitarista Rick Burch a bubeník Zach Lind. Pôvodný basgitarista Mitch Porter skupinu opustil po prvom albume. Názov skupiny bol odvodený podľa mladších bratov gitaristu Lintona, Jima a Eda, ktorí sa často hádali a hoci Jim Linton zvykol mať navrch, Ed mu to oplatil kresbou, na ktorej jeho brat jedol Zem. Obaja sú tiež vyobrazení na obálke debutového albumu.

Skupina dodnes vydala osem štúdiových albumov, z ktorých posledných sedem je zo súčasnou zostavou skupiny. Skupina pôvodne hrala punk rock a jej prvá demopáska bola vydaná v roku 1993, ktorú nasledovalo prvé EP v roku 1994 s názvom One, Two, Three, Four. Debutový album Jimmy Eat World naspieval predovšetkým Tom Linton, ďalší Static Prevails potom naspievali Linton a Adkins rovnomerne ale od tretieho albumu Clarity prevzal rolu hlavného speváka Jim Adkins (hoci Linton na ňom ešte naspieval dve piesne). Skupina vydala druhý a tretí album cez Capitol Records.

Komerčný zlom prišiel v podobe ich štvrtého albumu Bleed American. Štyri single vydané z albumu sa dostali do Top 20 v rebríčku Hot Modern Rock Tracks, pričom singel „The Middle“ dosiahol 1. miesto. V roku 2004 nasledoval album Futures obsahujúci singel „Pain“, ktorý dosiahol 1. miesto v rebríčku Hot Modern Rock Tracks. Platinov certifikovaný album Bleed American asociáciou RIAA a album Futures certifikovaný zlatou platňou takisto cez RIAA sa stali dvoma albumami, ktorých predaj medzi nimi prekročil 1,5 milióna kópií. Šiesty štúdiový album Chase This Light sa stal prvým albumom skupiny s najlepším umiestnením v rebríčku Billboard 200, kde obsadil 5. miesto. Album Invented, ktorý je pokračovaním albumu Chase This Light bol vydaný dňa 28. septembra 2010 cez Interscope Records. Pieseň „Action Needs an Audience“ z tohto albumu bola prvou piesňou od čias albumu Clarity, ktorú naspieval Linton. Zatiaľ posledný album Damage vyšiel v roku 2013.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia
Bývalí členovia
  • Mitch Porter – basová gitara
Koncertní členovia a manažéri
  • Mark Derose
  • John Silva
  • Brandon Ashraf
  • Mike Finn

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Jimmy Eat World

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bleed American: Jimmy Eat World: Review [online]. Rolling Stone, [cit. 2008-11-04]. Dostupné online.
  2. a b c d LEAHEY, Andrew. Biography - Jimmy Eat World [online]. Allmusic, [cit. 2007-10-24]. [

    http://www.allmusic.com/artist/p174821/biography Dostupné online.]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]