Johann Gottfried Galle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Johann Gottfried Galle
nemecký astronóm
nemecký astronóm
Narodenie9. jún 1812
Radis Sasko-Anhaltsko
Úmrtie10. júl 1910 (98 rokov)
Postupim Brandenbursko
PodpisJohann Gottfried Galle, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Johann Gottfried Galle

Johann Gottfried Galle (* 9. jún 1812, Radis (Sasko-Anhaltsko) – † 10. júl 1910, Postupim (Brandenbursko)) bol nemecký astronóm. Na observatóriu v Berlíne s pomocou študenta Heinrich Louis d’Arresta ako prvý človek vedome pozoroval planétu Neptún v noci z 23. na 24. septembra 1846. Pozíciu planéty získal z výpočtov Francúza Urbana Le Verriera. Po dokončení observatória v Berlíne v roku 1835 pracoval ako pomocník Johanna Franza Enckeho. Od roku 1851 pôsobil vo Vroclave, kde sa stal profesorom astronómie a riaditeľom miestnej pozorovateľne.

Počas svojej astronomickej kariéry študoval kométy a s pomocou svojho syna Andreasa Galleho publikoval v roku 1894 zoznam 414 komét. Sám objavil medzi 2. decembrom 1839 a 6. marcom 1840 3 kométy. Meno Galle nesie kráter na Mesiaci a jeden z prstencov Neptúna.

Objav Neptúna[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1845 dokončil Galle dizertačnú prácu, v ktorej sa zaoberal rozborom Rømerovej práce o prechodoch hviezd meridiánom v období od 20. októbra do 23. októbra 1706. Prácu s venovaním ešte v tom roku poslal Le Verrierovi, ktorý mu o rok neskôr poslal odpoveď s poďakovaním a s nedávno vypočítanými elementami dráhy novej planéty. Galle ju dostal 23. septembra 1846 a ešte v ten večer sa pokúsil vyhľadať teleso, ktoré rušilo Urán pri svojom obehu okolo Slnka. Pri orientácii na oblohe používal čerstvo vytlačenú Besselovu mapu. Po chvíli zbadal hviezdu, ktorú Bessel na mape nemal zaznačenú. Pozorovanie nasledujúcu noc potvrdilo, že ide o planétu – hviezda zmenila svoju polohu medzi inými hviezdami. Objavilo sa viac návrhov ako planétu pomenovať, nakoniec však zvíťazil Le Verrierov návrh pomenovať planétu Neptún.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]