John Greenleaf Whittier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John Greenleaf Whittier
americký kvakerský básnik a abolicionista
americký kvakerský básnik a abolicionista
Narodenie17. december 1807
Haverhill, Massachusetts, USA
Úmrtie7. september 1892 (84 rokov)
Hampton Falls, New Hampshire, USA
PodpisJohn Greenleaf Whittier, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
John Greenleaf Whittier
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons John Greenleaf Whittier
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg obsahuje plné texty diel autora:

John Greenleaf Whittier (* 17. december 1807, Haverhill, Massachusetts, USA – † 7. september 1892, Hampton Falls, New Hampshire, USA) bol americký kvakerský básnik a abolicionista.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine námezdného roľníka - kvakera. Už od detstva poznal, čo je to bieda a ťažká práca.

Od roku 1828 sa zaoberal novinárskou a publicistickou činnosťou ako spolupracovník rôznych periodík. Do dejín americkej literatúry sa zapísal ako klasický básnik abolicionizmu. Jeho básne zasvätené boju za oslobodenie černochov z otroctva sú zobrané v knihe „Hlasy slobody“ (1846).

Zúčastnil sa bezprostredne politického boja. V roku 1833 podpísal spolu s inými abolicionistami protiotrokársku deklaráciu; pripravoval verejné petície, vystupoval v tlači aj na verejných zhromaždeniach s propagandou abolicionistických ideí. Napriek kvakerskej dogme „neodporovať zlu“, ktorej sa básnik skôr pridržiaval, ospevoval v období občianskej vojny 18611865 vo svojich básňach zobraných do zbierky "V dobe vojnovej" (1864) spravodlivý boj proti otroctvu.

Medzi najlepšími básnickými zbierkami napísanými na iné témy vyniká cyklus básní „Piesne práce“ (1850) v ktorých oslavuje ľudí Nového Anglicka. Zaslúženého uznania dosiahla aj autobiografická báseň „Zapadnutí snehom. Zimná idyla.“ (1866), ktorú napísal podľa živých spomienok z mladosti v ktorej opisuje prírodu rodného štátu Massachusetts.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]