John Casper

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z John Howard Casper)
John Howard Casper
Astronaut NASA
John Casper
Št. príslušnosťUSA
Narodenie9. júl 1943 (80 rokov)
Greenville, Severná Karolína, USA
Čas vo vesmíre34 dní 9 hodín 53 minút
Kozmonaut od1984 NASA
MisieSTS-36, STS-54, STS-62, STS-77
Znaky misií

John Howard Casper (* 9. júl 1943, Greenville, Severná Karolína, USA) je americký vojenský pilot a astronaut, ktorý absolvoval štyri lety raketoplánom v období rokov 1990-1996. Bol 227. astronautom vo vesmíre, kde strávil 34 dní.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1966 vyštudoval vojenskú akadémiu a o rok neskôr ukončil vzdelanie v odbore astronautiky na Purdueovej univerzite. Ako vojenský pilot sa zúčastnil vojny vo Vietname. Nalietal 7000 hodín. Potom absolvoval školu testovacích pilotov a pokračoval v lietaní. V NASA bol od 23. mája 1984 a o šesť rokov neskôr letel do vesmíru.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letel vo februári 1990 na palube raketoplánu Atlantis. Štart bol ako zvyčajne na kozmodróme Cape Canaveral Air Force Station (USA, štát Florida). Štvordňovej misie STS-36 (podľa COSPAR katalogizovaná 1990-019A) na obežnej dráhe Zeme sa zúčastnila táto pätica astronautov, napospol občanov USA: John Creighton, Richard Mullane, David Hilmers, Pierre Thuot a nováčik John Casper, ktorý tu bol ako pilot. Počas letu vypustili špionážnu vojenskú družicu, ktorá sa po mesiaci letu rozpadla na šesť častí. Pristáli na základni Edwards v Kalifornii - (Mohavská púšť).

Za tri roky letel do vesmíru druhýkrát v raketopláne Endeavour na misiu STS-54 (COSPAR 1993-003A), tentoraz už ako veliteľ misie. Spolu s ním na palube boli: Daniel McMonagle, Mario Runce, Gregory Harbaugh a jedna žena - Susan Helmsová. Všetci Američania. Let trval 6 dní a počas neho vypustili na orbitu Zeme spojovaciu družicu TDRS-F. Pristáli tam kde štartovali, na myse Canaveral.

Tretí let absolvoval v raketopláne Columbia v marci 1994. Pätnásťdennej misie STS-62 (COSPAR 1994-015A) sa spolu s ním, veliteľom lode vo vojenskej hodnosti plukovníka, zúčastnila táto pätica skúsených astronautov Andrew Allen, Pierre Thuot, Charles Gemar a Marsha Iwinsová. Raketoplán pristál na Floride.

Štvrtým letom bola misia STS-77 (COSPAR 1996-032A) s raketoplánom Atlantis v septembri 1996. Velil šesťčlennej medzinárodnej posádke v zložení: Curtis Brown, Andrew Thomas, Daniel Bursch, Mario Runce a Marc Garneau. Počas letu vypustili a neskôr zase zachytili družicu Spartan 207 IAE. Štart aj pristátie boli opäť na Floride.

Jeho lety v skratke:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku John Casper na českej Wikipédii.