Mohavská púšť

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mohavská púšť
(Hayikwiir Mat'aar)
Púšť
Štát Spojené štáty Spojené štáty
Fed. štáty Kalifornia, Nevada, Utah, Arizona
Nadmorská výška (-)86 - 1 220 m n. m. [1]
Súradnice 35°00′30″S 115°28′30″Z / 35,00833°S 115,47500°Z / 35.00833; -115.47500
Najnižší bod Death Valley
 - výška (-)86 m n. m.
Rozloha 64 750 km² (6 475 000 ha)
Poloha v Kalifornii
Poloha v Kalifornii
Wikimedia Commons: Mojave Desert
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Mohavská púšť zaberá veľkú časť juhovýchodnej Kalifornie, južnej Nevady, juhozápadneho Utahu a severozápadnej Arizony. Je pomenovaná podľa pôvodných obyvateľov v tejto oblasti - indiánsky kmeň Mohave.

Hranice púšte sú vo všeobecnosti definované výskytom juky Jozueho strom (Yucca brevifolia). Topografické hranice tvoria pohoria, Tehachapi Mountains na západe, San Gabriel Mountains a San Bernardino Mountains na juhozápade. Hranice pohorí sú dosť jednoznačné, pretože ich tvoria dva najväčšie tektonické zlomy v Kalifornii: San Andreas a Garlock. Veľká panva leží na severe a púšť Sonoran na juhu a východe. Severovýchodná hranica nie je zreteľná a je tvorená práve výskytom Jozueho stromu.

Mohavská púšť má rozmanité členenie a viaceré biotopy. Nachádzajú sa tu 300 metrov vysoké pieskové duny, soľné pláne, vysychajúce jazerá a pramene. V púšti sa nachádza aj známe „údolie smrti“ - Death Valley, ktoré je najnižšie položenou pevninou v USA a jednou z najteplejších oblastí v USA[2].

Fauna a flóra[upraviť | upraviť zdroj]

V púšti sa nachádza od 1 000 do 2 000 druhov rastlín, medzi ktoré patria kaktusy, kry, niekoľko parazitických rastlín a veľké množstvo kvitnúcich rastlín. Medzi endemické druhy patria napríklad ryby v malých prameňoch a [1] približne 22 rastlín[3].

Ochrana prírody[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi chránené územia patria: Antelope Valley California Poppy Reserve, Arthur B. Ripley Desert Woodland State Park, Národný park Death Valley, Národný park Joshua Tree, Mojave National Preserve, Providence Mountains State Recreation Area, Red Rock Canyon State Park a Saddleback Butte State Park.

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Leto v púšti je veľmi suché a horúce. Ochladenie nastáva na konci jesene a v zime, keď nastane obdobie zrážok.[4] Ročné zrážky predstavujú príjem menej ako 254 mm a to najmä v nadmorskej výške nad 1 000 m n. m. V extrémne horúcom údolí Death Valley pravidelne dosahujú teploty 49 °C. Napriek svojej vyprahnutosti bola Mohavská púšť (aj Antelope Valley na juhozápade) strediskom produkcie ďateliny, ktorú zavlažovali pomocou akvaduktu California Aqueduct.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b BOWERS, Janice Emily. Flowers and Shrubs of the Mojave Desert [online]. 1999. S. 3. Dostupné online. (po anglicky)
  2. LYNCH, David K.. Land Below Sea Level / 8) Death Valley [online]. . Dostupné online. (po anglicky)
  3. RAVEN, Peter H.; AXELROD, Daniel I.. Origin and relationships of the California flora [online]. University of California Press, 1978. Dostupné online. (po anglicky)
  4. RUNDEL, Philip Wilson; GIBSON, Arthur C.. Ecological communities and processes in a Mojave Desert ecosystem. [s.l.] : Cambridge University Press, 1996. Dostupné online. ISBN 0-521-46541-9. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]