John Krasinski

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John Krasinski
americký herec, režisér a scenárista
Krasinski v roku 2018
Krasinski v roku 2018
Narodenie20. október 1979 (44 rokov)
Newton, Massachusetts, USA
Aktívne roky2000 – súčasnosť
PríbuzníStanley Tucci (švagor)
ManželkaEmily Blunt (2010 – súčasnosť)
Deti2
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons John Krasinski

John Burke Krasinski (* 20. október 1979, Newton, Massachusetts, USA) je americký herec, režisér a scenárista. Objavil sa napr. vo filmoch Svadba a iné pohromy, Je to komplikované, Všade dobre, prečo byť doma?, prepožičal svoj hlas postave Lancelota v animovanom filme Shrek Tretí, ale najväčšiu popularitu si získal úlohou Jima Halperta v seriáli The Office.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Newtone v Massachusetts internistovi poľského pôvodu Ronaldovi Krasinskému a Mary Clare, írského pôvodu. Má dvoch starších bratov Kevina a Paula a bol vychovávaný ako rímskokatolík. Od detstva sa kamaráti so svojím kolegom zo seriálu The Office B. J. Novak, chodili spoločne na rovnakú základnú a strednú školu.

Pred nástupom na vysokú školu rok vyučoval angličtinu na Kostarike. Potom pokračoval v štúdiu na Brownovej univerzite, kde študoval divadelné uměnie. Školu absolvoval v roku 2001.

V novembri 2008 začal chodiť s britskou herečkou Emily Bluntovou, s ktorou sa v auguste nasledujúceho roku zasnúbil a v júni 2010 oženil.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po absolvovaní Brownovej univerzity sa presťahoval do New Yorku, aby sa venoval herectvu. Objavil sa v niekoľkých reklamách a televíznych reláciach, pracoval aj ako čašník. Objavil sa v divadelnej hre What the Eunuch Saw, ktorú napísal a režíroval jeho bývalý spolužiak. V roku 2000 pôsobil ako pomocný dramaturg v Late Night with Conan O'Brien.

Pred kamerou sa poprvýkrát objavil v roku 2000 v malej úlohe vo filme State and Main. Nasledovali ďalšie malé úlohy v seriáloch a vo filmoch, ale veľkú popularitu si získal rolou Jima Halperta v seriálu The Office, v ktorom začal účinkovať v roku 2005. V roku 2010 jednu epizódu tohoto seriálu aj sám zrežíroval.

V roku 2006 bol uvedený film Nová Vlna, kde stvárnil postavu Gideona. V rovnakom roku napísal a zrežíroval film Brief Interviews with Hideous Men, ktorý bol uvedený v roku 2009 na Sundance Filmovom Festivale.

Objavil sa aj v hlavných alebo vedľajších úlohách v niekoľkých romantických komédiach. V roku 2007 hral vo filme Svadba a iné pohromy s Mandy Moorovou a Robinom Williamsom, o rok neskôr vo filme Tvrdé palice s Georgom Clooneym a Renee Zellwegerovou. V roku 2009 sa objavil po boku Meryl Streepovej, Aleca Baldwina a Steva Martina vo filme Je to komplikované.

V roku 2012 si zahral vo filme Nobody Walks, ktorý mal premiéru na Filmovom festivale Sundance. V roku 2015 sa stal výkonným producentom televízneho programu Súboj playbackov. O rok neskôr program získal nomináciu na Cenu Emmy. V roku 2015 si zahral po boku Emmy Stone vo filme Aloha. Film získal negatívny ohlas. V roku 2016 si zahral vo vojnovom filme 13 hodín: Tajný vojaci z Bengházi a v dramatickom filme The Hollars.

V roku 2018 zrežíroval a scénár napísal k hororovému filmu Tiché miesto, v ktorom si aj zahral spolu so svojou manželkou Emily Bluntovou. Film získal veľa dobrých ohlasov a zarobil cez 325 miliónov dolárov. V tom istom roku získal hlavnú úlohu v seriáli Jack Ryan.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku John Krasinski na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).