Stanley Tucci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanley Tucci
v roku 2017
Celé menoStanley Tucci Jr.
Narodenie 11. november 1960 (63 rokov)
Peekskill, New York, USA
Povolanieherec, filmový režisér
Roky pôsobenia1982 – súčasnosť
ManželkaKathryn Spath (od 1995 - 2009; jej smrť)
Felicity Blunt (od 2012)
Deti5

Stanley Tucci ( * 11. november 1960, Peekskill, New York, USA) je americký herec a filmový režisér. Je známy z filmov ako The Public Eye (1992), Bozk smrti (1995), Žranica (1996), Sen noci svätojánskej (1999), Zlatíčka pre každého (2001), Kráska z Manhattanu (2002), Smiem prosiť? (2004), Diabol nosí Pradu (2006), Pevné puto (2009), Hry o život (2012), Spotlight (2015) či Jolt (2021). Stvárnil niekoľko rolí aj v televíznych seriáloch, ako napríklad Mestečko Fortitude (2015 - 2018) a Citadel (2023 - 2024).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Tucci sa narodil 11. novembra 1960 v meste Peekskill v štáte New York a vyrastal v neďalekom meste Katonah v rovnakom štáte. Obaja jeho rodičia sú talianskeho pôvodu, majú korene v meste Marzi v Kalábrii. Tucci je najstarší z troch detí. Začiatkom 70. rokov 20. storočia rodina žila rok vo Florencii v Taliansku.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1982 získal Tucci získal kartu Actors' Equity, keď herečka Colleen Dewhurst, matka Tucciho priateľa zo strednej školy - herca Campbella Scotta, zariadila, aby títo dvaja mladí herci si zahrali vojakov v hre na Broadwayi, v ktorej hrala, s názvom The Queen and the Rebels.

V roku 1985 Tucci debutoval vo filme Česť rodiny Prizziovcov, po boku Jacka Nicholsona a Kathleen Turner v hlavných úlohách.

V roku 1991 účinkoval v životopisnej dráme Billy Bathgate s Dustinom Hoffmanom a Nicole Kidman. V roku 1994 si zahral vedľajšiu postavu v komédii To sa môže stať každému. V rokoch 19951996 hral Tucci v televíznom seriáli Vražda prvého stupňa. Tucci získal svoju prvú nomináciu na Primetime Emmy Award za svoj výkon v televíznom seriáli. Po neuspokojivých hodnoteniach sa ABC rozhodla prepracovať televízny seriál, čo viedlo k vylúčeniu Tucciho zo seriálu.

V roku 1996 sa Tucci podieľal na scenári a réžii komediálneho dramatického filmu Žranica. Film mal premiéru na filmovom festivale Sundance, kde bol nominovaný na „Veľkú cenu poroty“. V rovnakom roku, si Tucci zahral po boku Hope Davis, Parker Posey a Lieva Schreibera vo filme Cesta do mesta.

V roku 1998 si zahral v životopisnom televíznom filme Winchell (1998), v ktorom Tucci stvárnil publicistu Waltera Winchella. Za stvárnenie Winchella získal Tucci cenu Primetime Emmy a Zlatý glóbus. Druhý Zlatý glóbus, získal za rolu vo filme Konferencia vo Wannsee, ktorý bol natočený v roku 2001.

V roku 2004 sa pridal k hereckému obsadeniu ako Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Zoe Saldana a Diego Luna vo filme Terminál. V roku 2006 bol Tucci obsadený do filmu Diabol nosí Pradu. Jeho herecký výkon chválili viacerí filmoví kritici. Film Diabol nosí Pradu, bol pre Tucciho najvýnosnejším filmom až do Captain America: Prvý Avenger v roku 2011. Tucci hosťoval aj v televíznom seriály Pohotovosť. Za svoj herecký výkon v televíznom seriály, bol nominovaný na Primetime Emmy Award.

V roku 2009 Tucci stvárnil Georgea Harveyho, sériového vraha mladých dievčat, vo filme Pevné puto. Film, bol adaptáciou románu Alice Sebold. Tucci si vyslúžil nominácie na cenu Academy Awards a Zlatý glóbus. O rok neskôr, stvárnil spoločne s Patriciou Clarkson rodičov Emmy Stone, vo filme Ľahko ju zbaliť. V roku 2011 si zahral vo filme Captain America: Prvý Avenger.

V roku 2012 si zahral vo filme Hry o život, pričom sa objavil aj v ďalších pokračovaniach série. V roku 2015 si zahral vo filme Spotlight. V rovnakom roku, sa pripojil k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Mestečko Fortitude, kde sa objavil v deviatich epizódach. Tiež hosťoval v animovanom televíznom seriály BoJack Horseman, kde daboval jednu z postáv.

V roku 2017 po boku herečiek Jessicy Lange a Susan Sarandon účinkoval v televíznom seriály Feud, ktorý režíroval Ryan Murphy.

V roku 2020 si Tucci zahral v britskom dramatickom filme Supernova po boku Colina Firtha. Film skúma vzťah medzi dvojicou, ktorú hrajú Tucci a Firth, keď jeden z nich podľahne skorému nástupu demencie. Film mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne a odvtedy si získal ohlas u kritikov.

V roku 2021 Tucci účinkoval v kulinárskej cestovateľskej sérii Stanley Tucci: Searching for Italy, ktorý sledoval herca na gastronomickom turné po Taliansku. Séria získala dve nominácie na Primetime Emmy Award.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Tucciho prvá manželka, Kathryn Spath (nar. 1962), zomrela na rakovinu prsníka v roku 2009. S Tuccim sa vzali v roku 1995 a mali tri deti. Pár tiež vychovával Kathrynine dve deti z predchádzajúceho manželstva. Tucci ju opustil v roku 2002 kvôli herečke Edie Falco, s ktorou často účinkoval na Broadwayi, ale keď ich aféra skončila, Tucci sa vrátil k svojej žene a deťom.

V roku 2011 sa ako vdovec zasnúbil s Felicity Blunt (nar. 1981), staršou sestrou britskej herečky Emily Blunt. Tucci a Blunt sa vzali na civilnom obrade v lete 2012. Pár žije v časti Barnes v Londýne a spolu majú dve deti.

V septembri 2021 Tucci prezradil, že mu pred tromi rokmi diagnostikovali rakovinu orofaryngu. Podstúpil liečbu (chemoterapiu a ožarovanie) po tom, čo mu našli nádor na koreňoch jazyka, a povedal, že je nepravdepodobné, že sa nádor vráti. V novembri 2022 povedal, že stále existujú niektoré potraviny, ktoré nemôže jesť v dôsledku svojej rakoviny.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Stanley Tucci na anglickej Wikipédii.