Martin Sheen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martin Sheen
Sheen v roku 2008
Celé menoRamón Gerard Antonio Estévez
Narodenie 3. august 1940 (83 rokov)[1]
Dayton, Ohio, USA
Povolanieherec, aktivista
Roky pôsobenia1961 – súčasnosť
ManželkaJanet Sheen (od 1961)
DetiEmilio Estevez
Ramon Estevez
Charlie Sheen
Renée Estevez

Ramón Gerard Antonio Estévez (* 3. august 1940, Dayton, Ohio, USA), známy pod umeleckým menom Martin Sheen, je americký herec. Do popredia sa dostal vďaka rolám vo filmoch The Subject Was Roses (1968) a Zapadákov (Badlands; 1973), no neskôr ho preslávila hlavná rola vo vojnovej dráme Apokalypsa (Apocalypse Now; 1979) a stvárnenie prezidenta Josiaha Bartleta v televíznom seriáli Západné krídlo (The West Wing; 1999 – 2006). V rokoch 2015 – 2020 hral postavu Roberta Hansona v seriáli Netflixu, Grace and Frankie.

Za stvárnenie Kita Carruthersa vo filme Zapadákov (Bandlands) získal ocenenie pre najlepšieho herca na Medzinárodnom filmovom festivale San Sebastián. Za rolu kapitána Willarda v dráme Apokalypsa (Apocalypse Now) získal nomináciu na Filmovú cenu BAFTA v kategórii najlepší herec.

Sheen spolupracoval s množstvom filmových režisérov, ako sú Richard Attenborough, Francis Ford Coppola, Terrence Malick, David Cronenberg, Mike Nichols, Martin Scorsese, Steven Spielberg či Oliver Stone. Sheen v roku 1989 získal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Za pôsobenie v televízii vyhral 2 Zlaté glóbusy a 2 ceny Screen Actors Guild, a to za seriál Západné krídlo (The West Wing). Za hosťujúcu rolu v sitkome Murphy Brownová získal cenu Emmy. V roku 2012 stvárnil strýka Bena vo filme The Amazing Spider-Man.

Narodil sa a vyrastal v Spojených štátoch ako syn imigrantov. Svoje umelecké meno začal používať pre ľahšie získanie hereckých úloh. Je otcom štyroch detí, všetci sú herci.

Sheen v roku 1990 režíroval film Rýchlopaľba (Cadence), v ktorom sa objavil po boku svojich synov Charlieho a Ramóna. Narozprával, produkoval a režíroval dokumenty, za ktoré v 80. rokoch získal 2 Daytime Emmy awards. Je aktívny v oblasti liberálnej politiky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Monitor. Entertainment Weekly, August 9, 2013, s. 22.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Martin Sheen

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Martin Sheen na anglickej Wikipédii.