Bobby Cannavale

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bobby Cannavale
v roku 2009
Celé menoRobert Cannavale
Narodenie 3. máj 1970 (53 rokov)
Union City, New Jersey, USA
Povolanieherec
Roky pôsobenia1996 – súčasnosť
ManželkaJenny Lumet (1994 - 2003)
PriateľkaRose Byrne (od 2012)
Deti2

Bobby Cannavale (* 3. máj 1970, Union City, New Jersey, USA) je americký herec.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Robert Cannavale sa narodil 3. mája 1970 v Union City, v štáte New Jersey, kde aj vyrastal. Jeho otec je talianskeho pôvodu, jeho matka je Kubánka a v roku 1960 sa presťahovala do USA. Bol vychovaný v katolíckej viere a navštevoval aj katolícku školu. Prvú hereckú skúsenosť mal v divadle už ako osemročný. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal trinásť rokov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Cannavale započal svoju hereckú kariéru v divadle – bez hereckej školy, či kurzov. Na televíznych obrazovkách sa objavil v televíznom seriály Tretia hliadka.

V roku 2002 sa pripojil k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Ally McBeal, kde sa objavil v posledných piatich epizódach, potom sa už natáčanie ukončilo.

V rokoch 20042006 mal opakujúcu sa hosťujúcu úlohu v televíznom seriály Will a Grace ako Vince D'Angelo, priateľ (a neskorší manžel) Willa Trumana (Eric McCormack), hlavnej postavy seriálu. Za túto úlohu získal Cannavale v roku 2005 cenu Primetime Emmy pre vynikajúceho hosťujúceho herca v komediálnom seriáli. Neskôr hosťoval aj v televíznom seriály Sex v meste, Six Feet Under či Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka.

Cannavale sa venuje aj čítaniu rôznych kníh na audionahrávky. V roku 2008 získal nomináciu na cenu Tony za rolu Dennisa v divadelnej hre na Broadwayi. V roku 2011 získal cenu Drama Awards.

V rokoch 20082009 stvárnil detektíva v televíznom seriály Odložený prípad. V rokoch 2012 a 2013 hosťoval vo štvrtej a piatej sérii televízneho seriálu Sestrička Jackie. Za svoj herecký výkon v televíznom seriály bol dvakrát nominovaný na cenu Primetime Emmy za vynikajúceho hosťujúceho herca v komediálnom seriáli. V televíznom seriály Boardwalk Empire stvárnil psychopatického sicílskeho gangstra menom Gyp Rosetti, ktorý sa objavil v tretej sérii. Jeho výkon v televíznej sérii získal uznanie u televíznych kritikov a v roku 2013 získal svoju druhú cenu Primetime Emmy za vynikajúceho herca vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli.

V roku 2013 hral po boku Cate Blanchett a Sally Hawkins vo filme Jasmínine slzy. O rok neskôr, hral spoločne s Rose Byrne a Jamiem Foxxom v muzikáli Annie. V roku 2021 sa pridal k hereckému obsadeniu ako Kate Beckinsale, Stanley Tucci a Susan Sarandon v akčnej komédii Jolt. V roku 2022 si zahral v televíznom seriály Vidím vás.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Cannavale bol rokoch 19942003 ženatý s herečkou a scenáristkou Jenny Lumet. S ňou má syna Jakea Cannavalea, ktorý sa tiež venuje herectvu. Od roku 2012 je jeho partnerkou austrálska herečka Rose Byrne, s ktorou má dve deti, narodené v rokoch 2016 a 2017.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bobby Cannavale na anglickej Wikipédii.