Gene Wilder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gene Wilder
americký herec, komik, režisér, scenárista a spisovateľ
Narodenie 11. jún 1933
Milwaukee, Wisconsin, USA
Úmrtie29. august 2016 (83 rokov)
Stamford, Connecticut, USA
Povolanieherec

Gene Wilder, rodným menom Jerome Silberman (* 11. jún 1933, Milwaukee, Wisconsin, USA – † 29. august 2016, Stamford, Connecticut) bol americký herec, komik, režisér, scenárista a spisovateľ.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Na hollywoodskom plátne sa prvýkrát mihol v slávnom filme Bonnie a Clyde (1967), jeho prvou veľkou filmovou rolou bol však až Leo Bloom v muzikáli Producenti (1968), za ňu bol tiež nominovaný na Oscara za výkon vo vedľajšej úlohe. Ďalšou veľkou príležitosťou bol Willy Wonka vo filmovom muzikáli Willy Wonka a továreň na čokoládu (1971), za ňu bol nominovaný na Zlatý glóbus. Woody Allen ho potom obsadil do svojej populárnej komédie Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe (ale báli ste sa opýtať) z roku 1972. Vyvrcholením spolupráce s režisérom Melom Brooksom, s ktorým nakrútil už Producentmi, bola snímka Mladý Frankenstein (1974), kde Wilder nielen hral titulnú postavu, ale na ktorom sa podieľal aj scenáristicky, za čo bol nominovaný na Oscara.

Roku 1975 sa prvýkrát chopil režisérskej taktovky, v hudobnej komédii Dobrodružstvo mladšieho a múdrejšieho brata Sherlocka Holmesa. V snímke Strieborný blesk z roku 1976 sa prvýkrát stretol na plátne s černošským komikom Richardom Pryor, s ktorým neskôr nakrútil vo dvojici ešte niekoľko filmov (Nevidím zlo, nepočujem zlo, Still crazy, Another You i.) a bol za svoj výkon znova nominovaný na Zlatý glóbus. Vo filme Najväčší milovník (1977) stvárnil idol nemej éry Rudolpha Valentina a bol to prvý film, u ktorého bol režisérom, scenáristom, producentom i hercom v hlavnej úlohe.

Na začiatku 90. rokov sa s filmovým plátnom rozlúčil. Občas sa objavil v televízii (napr. v sitcome Will & Grace, za čo dostal roku 2002 Emmy), ale predovšetkým sa začal venovať charite (po tom, čo jeho žena, herečka Gilda Radnerová, ochorela rakovinou) a písanie kníh. Okrem svojich pamätí Kiss Me Like a Stranger: My Search for Love and Art napísal aj niekoľko románov (My French Whore, The Woman Who Would not, Something to Remember You By: A Perilous Romance).

Bol známy svojou podporou Demokratickej strany.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gene Wilder

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]