Mickey Rooney

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mickey Rooney
americký herec
Mickey Rooney
Rod. menoJoseph Yule, Jr.
Narodenie23. september 1920
Brooklyn, New York, New York, USA
Úmrtie6. apríl 2014 (93 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Odkazy
Webstránkamickeyrooney.com
CommonsSpolupracuj na Commons Mickey Rooney

Mickey Rooney, rodným menom Joseph Yule, Jr. (* 23. september 1920, Brooklyn, New York, New York, USA – † 6. apríl 2014, Los Angeles, Kalifornia) bol americký herec, zabávač a komik, držiteľ ceny Americkej filmovej akadémie Oscar, držiteľ ceny Zlatý glóbus i ceny Emmy.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvu sa venoval vďaka svojej matke už od najútlejšieho detstva, obaja jeho rodičia boli kabaretní herci. Už ako dieťa vystupoval v niekoľkých desiatkach nemých filmov. Potom, čo ako šestnásťročný prvýkrát zažiaril vo filmovej podobe Shakespearovej hry Sen noci svätojánskej, mu spoločnosť MGM ponúkla prvú profesionálnu zmluvu. Od polovice 30. rokov do polovice 40. rokov patril medzi najobľúbenejších amerických hercov, vystupoval v rôznych filmových komédiách a muzikáloch.

V roku 1938 dostal svojho prvého Oscara. Veľmi sa spriatelil s hereckou hviezdou Judy Garland s ktorou vytvoril komickú dvojicu. Jej predčasná smrť pod vplyvom drog ho veľmi psychicky poznamenala.

Rozvoj jeho úspešnej kariéry narušila druhá svetová vojna, kedy slúžil v americkej armáde. Po skončení vojny jeho popularita postupne klesala a už nikdy nedosiahla predvojnovej úrovne.

Druhého Oscara, tentoraz za celoživotné dielo, dostal v roku 1982.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mickey Rooney na českej Wikipédii.