Colleen Dewhurstová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Colleen Dewhurstová
Celé menoColleen Rose Dewhurst
Narodenie 3. jún 1924
Montreal, Quebec, Kanada
Úmrtie22. august 1991 (67 rokov)
South Salem, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1952 – 1991
ManželJames Vickery (1947 – r. 1960)
George C. Scott (1960 – r. 1965)
George C. Scott (1967 - r. 1972)
PriateľKen Marsolais (1975 -)
Deti2
RodičiaFerdinand August Dewhurst, Frances Marie Dewhurst

Colleen Dewhurstová (* 3. jún 1924, Montreal, Quebec, Kanada – † 22. august 1991, South Salem, New York, USA) bola kanadsko-americká herečka, známa predovšetkým vďaka divadelným úlohám.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila v Montreale v Quebecu matke Frances Marie a otcovi Ferdinandovi Augustovi. Bola ich jediným dieťaťom. Matka Dewhurstovej bola katolícky založená a dodržiavala všetky katolícke zvyky. Tie si zachovala aj Dewhurstová. V roku 1928 sa presťahovala s rodinou do Spojených štátov - Boston, Dorchester, Auburndale a West Newton.

Strednú školu navštevovala vo Shorewoode v štáte Winsconsin a maturovala na štátnej škole Riverside University High School v Milwaukee, v štáte Wisonsin. Počas štúdia na škole sa jej rodičia rozišli a časom sa Dewhurstová presťahovala do New Yorku, aby sa mohla venovať hereckej kariére.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Bola uznávanou divadelnou herečkou. Stvárnila niekoľko divadelných rolí no najväčší úspech zožala v roku 1974 v divadelnej hre Eugena O'Neilla, Mesiac pre zabitých, za ktorú získala divadelné ocenenie Tony. Za jej divadelné zásluhy získala niekoľko ocenení, napríklad ceny Obie, Gemini a v roku 1981 bola uvedené do Siene slávy Amerického divadla.

V roku 1959 sa objavila v jednej z vedľajších úloh po boku Audrey Hepburn vo filme Príbeh mníšky. Objavila sa tiež v epizóde televízneho seriálu Alfred Hitchcock Presents v roku 1965. Po boku Brucea Derna a John Waynea si zahrala vo filme Malí kovbojovia, z roku 1972. V roku 1976 si zahrala v divadelnej inscenácii Kto sa bojí Virginie Woolfovej?. O rok neskôr, ju obsadil Woody Allen do filmu Annie Hall, kde stvárnila matku hlavnej postavy.

V roku 1985 bola obsadená do televízneho filmu Anna zo Zeleného domu, podľa knižnej predlohy od Lucy Maud Montgomery. Úlohu si zopakovala aj v roku 1987. O rok neskôr stvárnila jednu z vedľajších postáv vo filme Obssesed, za ktorú získala kanadské ocenenie Genie Awards. V rovnakom roku sa pripojila tiež k natáčaniu televízneho seriálu Murphy Brownová, kde hrala výstrednú matku hlavnej postavy, ktorú stvárnila Candice Bergen. Za svoj herecký výkon získala dve ocenenia Emmy, z čoho jej bola jedna udelená posmrtne. V roku 1991 si zahrala v menšej úlohe po boku jej syna, Campbella Scotta vo filme Zomrieť mladý.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19471960 bola vydatá za Jamesa Vickeryho. Jej druhým manželom bol hercec a režisér George C. Scott s ktorým má dvoch synov. Vydatá za Scotta bola v rokoch 19601965, no o dva roky (1967) sa znovu zosobášili a rozviedli sa v roku 1972. Od roku 1975 bol jej partnerom režisér Ken Marsoalis, s ktorým žila do svojej smrti v roku 1991 na farme v South Saleme v štáte New York.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Zomrela doma, vo veku 67 rokov v auguste 1991. Príčinou jej úmrtia rakovina krčka maternice. Jej telo bolo spopolnené a odovzdané blízkej rodine.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Colleen Dewhurst na anglickej Wikipédii.