Tina Feyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tina Feyová
v roku 2014
Narodenie 18. máj 1970 (53 rokov)
Upper Darby, Pensylvánia, USA
Rodné menoElizabeth Stamatina Fey
Povolanieherečka, komička, scenáristka, producentka
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť
ManželJeff Richmond (od 2001)
Deti2

Tina Feyová (rod. Elizabeth Stamatina Fey; * 18. máj 1970, Upper Darby, Pensylvánia, USA) je americká herečka, komička, scenáristka a producentka, predovšetkým známa z televízneho seriálu 30 Rock (2006 – 2013) a z jej účinkovania v šou Saturday Night Live.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Feyová sa narodila v Upper Darby v štáte Pensylvánia. Jej otec bol veteránom kórejskej vojny, univerzitným administrátorom Pensylvánskej univerzity a Univerzity Thomasa Jeffersona a pisateľom grantových návrhov. Jej matka pracovala ako realitná maklérka. Feyová má jedného staršieho brata.

Má po otcovi anglických, nemeckých a škótsko-írskych predkov a po matke gréckych predkov.

Aj napriek tomu, že menom Feyovej je Elizabeth, už od útleho detstva je prezývaná „Tina“. Študovala herectvo na University of Virginia, kde bola ocenená Pettwayovou cenou. V roku 1992 získala bakalársky titul so zameraním na drámu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Tina Fey s jej hereckou kolegyňou a protagonistkou zo SNL, Amy Poheler.

Po vysokej škole sa Feyová usadila v Chicagu, kde pracovala ako recepčná a v noci chodila na herecké hodiny v improvizačnom komediálnom súbore The Second City. Počas vystúpenia s The Second City v roku 1997 navrhla niekoľko scenárov do varietnej show NBC Saturday Night Live na žiadosť jej hlavného scenáristu Adama McKaya. Neskôr bola najatá ako spisovateľka pre Saturday Night Live. V roku 1998 sa objavila prvý krát pred kamerou. Neskôr v Saturday Night Live spoločne uvádzala Weekend Update s hercom Jimmym Fallonom. Po jeho odchode v roku 2004 ho vo Weekend Update nahradila Amy Poehler. Feyová účinkovala v Saturday Night Live až do roku 2006.

V roku 2006 bola obsadená po boku Aleca Baldwina v televíznom seriáli 30 Rock. Za svoj herecký výkon v televíznom seriáli získala šesť nominácii na Zlatý glóbus, pričom dve z nich získala.

Feyová spoločne s Amy Poheler účinkovala vo viacerých komédiách, vrátane Protivné baby (2004), Baby Mama (2008) či Sestry (2015).

V roku 2015 napísala a produkovala televízny seriál Nezdolná Kimmy Schmidt. Feyová napísala niektoré herecké role priamo na mieru jej kolegom, napríklad pre Jane Krakowski, Titussa Burgessa a Carol Kane.

V roku 2016 účinkovala v komédii Americká reportérka. V roku 2022 hosťovala po boku Martina Shorta a Stevea Martina v televíznom seriáli Iba vraždy v budove. O rok neskôr sa pripojila k hereckému obsadeniu filmu Prízrak v Benátkách ako Ariadne Oliver.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1994 bol jej priateľom Jeff Richmond, za ktorého sa v roku 2001 vydala. Majú spolu dve dcéry, Alice Zenobiu a Penelope Athenu.

Feyová má na ľavej strane brady a líca niekoľko centimetrov dlhú jazvu, ktorú spôsobila rana do tváre cudzincom keď mala päť rokov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tina Feyová

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tina Fey na anglickej Wikipédii.