Felicity Huffmanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Felicity Huffmanová
v roku 2012
Celé menoFelicity Kendall Huffman
Narodenie 9. december 1962 (61 rokov)
Bedford, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1978 – súčasnosť
ManželkaWilliam H. Macy (od 1997)
DetiSophia, Georgia

Felicity Huffmanová (* 9. december 1962, Bedford, New York, USA) je americká herečka, známa z televízneho seriálu Zúfalé manželky (2004-2012). Získala aj nomináciu na ocenenie Academy Awards za jej herecký výkon vo filme Transamerika.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa do bohatej rodiny. Jej rodičia sa rozviedli rok po jej narodení, ale obaja ju vychovávali. Keď bola mladá, zistila, že jej biologickým otcom bol Roger Tallman Maher, ktorý bol rodinným priateľom. Má šesť sestier a jedného brata. Má nemecký, anglický, škótsky, francúzsky a írsky pôvod.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Huffmanová v roku 2010 s manželpm Williamom H. Macym

Na javisku debutovala v roku 1982. V roku 1988 účinkovala aj v divadle Broadway. V roku 1993 hosťovala v televíznom seriály Akty X. V roku 1999 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Julianne Moore, Alfred Molina, Philip Seymour Hoffman a William H. Macy vo filme Magnólia.

V rokoch 19982000 stvárnila hlavnú úlohu, v televíznom seriáli Štúdio šport. Za svoj herecký výkon získala niekoľko televíznych ocenení. V roku 2004 si zahrala po boku Kate Hudson vo filme Život s Helen. O rok neskôr účinkovala vo filme Transamerika, kde stvárnila postavu menom Bree, predoperačnú transgender ženu, ktorá na pokraji svojej transformačnej operácie zistila, že v mladosti splodila syna, ktorý je teraz problémovým tínedžerským podvodníkom ktorého vo filme stvárnil Kevin Zegers. Výkon Huffmanovej vo filme ocenili mnohí filmoví kritici a získala Zlatý glóbus za najlepšiu herečku, a aj mnohé iné nominácie. V roku 2005 bola obsadená do televízneho seriálu Zúfalé manželky. Za herecký výkon v ňom získala cenu Emmy, aj dve ceny Screen Actors Guild Awards a ešte niekoľko ďalších ocenení. Televízny seriál skončil v máji 2012 po ôsmich sériách.

V roku 2015 účinkovala v televíznom seriáli American Crime. V roku 2019 sa objavila v troch epizódach televízneho seriálu Keď nás vidia, ktorý bol natočený na motívy skutočného príbehu z roku 1989.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Po päťnásťročnom vzťahu s Williamom H. Macym sa 6. septembra 1997 zosobášili. Majú spolu dve dcéry, Sophiu (* 2000) a Georgiu (* 2002) So svojím manželom sa mnohokrát objavila v televízii, vo filmoch a na javisku. Obaja majú svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

V roku 2005 prezradila, že v mladosti trpela anorexiou aj bulímiou.

V roku 2016 vyjadrila podporu Hillary Clintonovej v amerických prezidentských voľbách. V roku 2018 darovala 400 dolárov na kampaň Kamaly Harrisovej v prezidentských voľbách v roku 2020.

Od roku 2006 je členkou Akadémie filmových umení a vied.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Felicity Huffman na anglickej Wikipédii.