Shohreh Aghdashloo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Shohreh Aghdashloo
Aghdashloo v roku 2017
Celé menoShohreh Vaziri-Tabar
Narodenie 11. máj 1952 (71 rokov)
Teherán, Irán
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1976 – súčasnosť
ManželAydin Aghdashloo (1972 – r. 1979)
Houshang Touzie (od 1987)
Deti1

Shohreh Aghdashloo (rod. Shohreh Vaziri-Tabar * 11. máj 1952,Teherán, Irán) je iránsko-americká herečka. V roku 2003 bola nominovaná na ocenenie Academy Awards, v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, za film Dom z piesku a hmly.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Aghdashloo sa narodila v Teheráne, v štáte Irán ako Shohreh Vaziri-Tabar. Narodila sa do bohatej moslimskej rodiny a má troch bratov. Ako devätnásť ročná začala navštevovať kurzy herectva aj napriek nevôli jej rodiny. Neskôr účinkovala v teheránskom divadle.

V čase iránskej revolúcie, odcestovala do Anglicka, kde získala bakalársky titul v odbore medzinárodných vzťahov na Brunel University. Po doštudovaní pokračovala v hereckej kariére. Aj keď pochádza z moslimskej rodiny, túto vieru nepraktizuje.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ako divadelná herečka pôsobila v teheránskom divadle. V roku 1987 odcestovala do Los Angeles, aby sa mohla naplno venovať herectvu. V roku 1989 debutovala vo filme Guests of Hotel Astoria. O rok neskôr účinkovala v jednej z epizód televízneho seriálu Matlock.

V roku 2000 si zahrala vo filme Surviving Paradise, ktorý sa považuje za prvý iránsko-americký film. V roku 2001 bola obsadená do filmu Dom z piesku a hmly, po boku Jennifer Connellyovej a Bena Kingsleya. Film mal premiéru v roku 2003 a jej herecký výkon bol pozitívne prijatý filmovými kritikmi a získala mnoho filmových ocenení, napríklad Cenu filmových kritikov v Los Angeles, v New Yorku, Independent Spirit Awards a nomináciu na Academy Awards.

V roku 2004 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu 24 hodín, kde stvárnila teroristku v utajení. Neskôr prijala epizódne role v televíznych seriáloch ako Klinika Grace, Pohotovosť či Will a Grace. V roku 2005 prijala menšiu úlohu vo filme V moci diabla, kde stvárnila Dr. Adani, profesorku antropológie a psychiatrie. O rok neskôr stvárnila jednu z vedľajších úloh vo filme The Lake House, po boku Sandry Bullockovej.

V roku 2008 účinkovala v televíznom seriáli House of Saddam, kde za svoj herecký výkon získala ocenenia Emmy Award a Satellite Award. Televízny seriál mal štyri epizódy. V októbri 2010 získala ocenenie za jej kariérny úspech od Aliancie pre verejné záležitosti iránskych Američanov.

V roku 2013 sa objavila v televíznom seriáli Grimm a od roku 2015 do roku 2020 účinkovala v televíznom seriáli The Expanse. V roku 2016 si zahrala v historickej dráme The Promise, po boku Christiana Balea a Oscara Isaaca. V rovnakom roku stvárnila postavu komodorky Paris vo filme Star Trek: Do neznáma.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Anghdasloo bola dvakrát vydatá. Jej prvé manželstvo s maliarom Aydinom Aghdasloom z roku 1972 sa skončilo rozvodom v roku 1979. Manželstvo bolo bezdetné a jej manžel bol od nej o dvanásť rokov starší. Priezvisko Aghdashloo používa ako jej umelecké meno, nakoľko je to meno po jej prvom manželovi.

V roku 1987 sa vydala druhýkrát za herca a dramatika Houshanga Touzie, ktorému v roku 1989 porodila dcéru Taru.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Shohreh Aghdashloo na anglickej Wikipédii.