Diane Keaton

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diane Keaton
Celé menoDiane Hall
Narodenie 5. január 1946 (78 rokov)
Santa Ana, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, režisérka, producentka
Roky pôsobenia1968 –

Diane Keaton (rod. Diane Hall; * 5. január 1946, Santa Ana, Kalifornia, USA) je americká speváčka, herečka, režisérka a producentka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v roku 1946 v Kalifornii inžinierovi a fotografke. Tam aj študovala, venovala sa divadlu a do roku 1967 spievala aj v rockovej skupine Roadrunners. O rok neskôr prerazila na Broadwayi, kde získala najväčší úspech v rockovom muzikáli Vlasy a v divadelnej inscenácii podľa komédie Woodyho Allena Zahraj to znova, Sam. Podľa tohto predstavenia bol tiež neskôr natočený rovnomenný film s Woody Allenom, v ktorom s ním hrala hlavnú úlohu. Najväčší úspech jej ale priniesol film Francisa Forda Coppolu Krstný otec. Ten sa stal do tej doby najvýnosnejším filmom, získal Oscara a dodnes patrí medzi najuznávanejšie filmy.

Po tomto úspechu jej sláva veľmi rástla. Zahrala si v ďalšej komédii Woodyho Allena Sleeper, pokračovaní Krstného otca Krstný otec II, ktoré bolo rovnako ako prvý diel veľmi úspešne. V roku 1977 získala svoju životnú rolu vo filme Annie Hall, za ktorú získala Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a ďalšie ceny. V 70. rokoch natočila ďalšie filmy Woodyho Allena ako Love and Death, alebo Manhattan. V 80. rokoch síce dostala nomináciu na Oscara za film Červení, ale celkovo to pre ňu bolo slabé obdobie.

V roku 1990 sa vrátila na scénu vo filme Krstný otec III, ktorý sa stal opäť kasovým trhákom a bol tiež nominovaný na Oscara. V 90. rokoch bola opäť úspešná. Zahrala si vo dvoch dieloch komédie Hlava rodiny so Stevom Martinom, v ďalšom filme Woodyho Allena Tajomná vražda na Manhattane, vo filme Marvinova izba hrala spolu s Meryl Streepovou a Leonardom DiCapriom a získala zaň ďalšiu nomináciu na Oscara. Komerčne úspešný bol film Klub odložených žien.

Jej prvým filmom v novom tisícročí bol Zaveste, prosím s Meg Ryan a Lisou Kudrowovou. V tomto filme sa zároveň ujala réžie. Ďalšiu nomináciu na Oscara jej vyniesol film z roku 2003 Lepšie neskoro ako nikdy, kde si zahrala spolu s Jackom Nicholsonom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Diane Keaton

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Diane Keaton na českej Wikipédii.