Amy Adamsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amy Adamsová
Celé menoAmy Lou Adams
Narodenie 20. august 1974 (49 rokov)
Vicenza, Taliansko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1999 – súčasnosť
ManželDarren Le Gallo (od 2008)
Deti1

Amy Lou Adamsová (* 20. august 1974, Vicenza, Taliansko) je americká herečka. Patrí medzi najlepšie platené herečky Hollywoodu a bola šesť krát nominovaná na Oscara.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako štvrtá zo siedmich detí Richarda Kenta a Kathryn Adamsovej. Má štyroch bratov a dve sestry. Počas štúdia na Douglas County High School mala ambície stať sa baletkou. Po absolvovaní strednej školy sa presťahovala so svojou matkou do Atlanty, kde zistila že divadlo sa viac hodí k jej osobnosti. Pracovala tiež ako tanečnica v rôznych divadlách.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1999 prišla jej prvá príležitosť si zahrať vo filme Krása na zabitie po boku herečiek ako Kirstie Alleyová, Kirsten Dunstová, Denise Richardsová či Brittany Murphy. Následne sapresťahovala sa do Los Angeles v Kalifornii.

O rok dostala ponuku si zahrať v druhom diely drámy Veľmi nebezpečné známosti ktorý však zaznamenal veľmi negatívne reakcie. Adamsová si v rokoch 20002002 zahrala aj v niekoľko seriáloch ako príklad Smallville či Dr. Vegas.

V roku 2002 sa objavila v komédií Slúžiť Sáre po boku herca Matthewa Perryho. Presadila sa aj ako naivná sestrička s rovnátkami ktorá podľahne kúzlu Leonarda Di Capria v komédií Chyť ma, ak to dokážeš. Do podvedomia divákov sa dostala vďaka nezávislému filmu Junebug vďaka ktorému získala nomináciu na Academy Award.

Svoj herecký talent preukázala aj v Disneyho romantickej komédií Začarovaní, kde stvárnila presvedčivo rozprávkovú princeznú Giselle. Za túto snímku získala nomináciu na Zlatý glóbus. Na konci roku 2008 hrala v adaptácii Johna Patricka Shanleyho, Pochybnosti kde stvárnila naivnú sestru Jamesovú a získala svoju druhú nomináciu na Academy Award. Počas roku 2009 sa ukázala po boku Bena Stillera v druhom diely filmu Noc v múzeu. Film zaznamenal rozporuplné reakcie od kritikov ale nakoniec sa zhodli že Adamsová dodala filmu elán. V tom istom roku sa aj objavili spolu s Meryl Streepovou vo filme Julie a Julia.

V roku 2010 sa ukázala vo filme Fighter kde stvárnila Charlene Flemingovú, agresívnu a odvážnu priateľku írskeho boxera Mickyho Warda. Za túto rolu bola opäť nominovaná na Academy Awards za najlepší výkon herečky vo vedľajšej úlohe. V ďalšej snímke sa Adamsová vrátila k Disneymu a to v úspešnom filme Muppets kde ukázala aj jej spevácky talent.

V roku 2012 si zahrala vo filmoch Majster, kde predviedla dokonalý výkon v úlohe Peggy Doddovej, nemilosrdnej a manipulatívnej manželky náboženského vodcu, ktorý jej opäť vyniesol nomináciu na Academy Award, Zlatý glóbus aj BAFTA. V tom istom roku sa objavila ešte vo filmoch On the Road a Späť v hre.

V roku 2013 sa objavila v najočakávanejšom filme Muž z ocele spoločne s hercom Henrym Cavillom, kde si zahrala Lois Lane. Za film Špinavý trik získala v roku 2014 svoj prvý Zlatý glóbus. Vo filme Big Eyes z roku 2014 si zahrala neuznanú umelkyňu Margaret Keane, ktorej obrazy "big-eyed waifs" plagiarizoval jej manžel Walter Keane. Získala druhý po sebe Zlatý glóbus za najlepšiu herečku v komédii alebo hudobnej a získala nomináciu BAFTA za najlepšiu herečku.

V roku 2016 potvrdila svoju účasť vo filme Batman vs Superman: Dawn of Justice, ktorá bola druhým pokračovaním filmu Man of Steel. Napriek negatívnemu kritickému prijatiu za uprednostňovanie vizuálnych efektov nad koherentným rozprávaním film získal viac ako 870 miliónov dolárov na to, aby sa zaradil medzi najvyrovnanejšie vydania. S Jakeom Gyllenhaalom si zahrala vo filme Nočné zvieratá a ku koncu roku 2016 si zahrala postavu lingvistky Louise Banksovú, ktorá sa zaujíma mizenšťanmi. Za túto filmovú rolu získala nomináciu na Zlatý Glóbus. V roku 2017, si zopakovala úlohu Lois Lane vo filme Justice League.

V roku 2018 dostala hlavnú úlohu v seriály Sharp Objects, kde hrá po boku Patricie Clarkson, seriál hovorí o novinárke ktorá sa snaží vyriešiť smrť dvoch malých dievčat. Seriál má len osem epizód. Adamsová získala za svoj herecký výkon prvú nomináciu na Emmy Awards. V rovnakom roku si zahrala vo filme Muž v pozadí s Christianom Baleom. Za svoj herecký výkon získala šiestu nomináciu na Academy Awards.

Po boku Glenn Close si zahrala vo filme Hillbilly Elegy z roku 2020. V roku 2021 bude mať premiéru film Žena v okne, kde Adamsová hrala po boku Julianne Moore a Garyho Oldmana.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2008 sa Adamsová zasnúbila s hercom Darrenom Le Gallom, ktorého stretla v roku 2001. V máji 2010 sa páru narodila dcéra - Avianna Olea Le Gallo. Manželia žijú v Beverly Hills v Kalifornii.

V roku 2020 spoločne s herečkou Jennifer Garner spustila kampaň s názvom Save with Stories, ktorá podporuje vzdelávanie detí počas pandémie COVID-19.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]