Glenn Closová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Glenn Closová
Narodenie 19. marec 1947 (77 rokov)
Greenwich, Connecticut, USA
Povolanieherečka, producentka
Roky pôsobenia1974 – súčasnosť
Deti1

Glenn Closová (angl. Glenn Close; * 19. marec 1947, Greenwich, Connecticut, USA) je americká herečka a producentka. Bola nominovaná osemkrát na cenu akadémie, vyhrala trikrát cenu Emmy a trikrát cenu Zlatý glóbus. Tiež je držiteľkou ceny Tony. Známa je z filmov ako Osudová príťažlivosť (1987), Nebezpečné známosti (1988), Hamlet (1990) a iné.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa do rodiny Bettine a Williamovi Closovým. Obaja jej rodičia boli z prominentných rodín a má ešte troch súrodencov. Jej rodina pomáhala v 17. storočí postaviť jej rodné mesto Greenwich.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá herecká skúsenosť prišla počas štúdia na renomovanej Rosemary Hall School, kde založila súbor Fingernails, v repertoári ktorého bola aj známa hra Rómeo a Júlia - netypické bolo, že si v tomto predstavení zahrala Rómea. Vtedy dala prvý raz najavo, že sa nebojí hrať rôzne úlohy všetkého druhu. Študovala dramatické umenie na College of William and Mary. Prebojovala sa do New Yorku, v ňom sa stala členkou súboru Phoenix Theatre Company a v polovici 70. rokov vďaka nemu debutovala na Broadway. Za svoje divadelné a muzikálové účinkovania obdržala dva krát cenu Tony a raz Obi. Ďalšieho Tonyho získala v roku 1994. Napriek úspechu vo filme totiž divadlu zostala verná.

Jej prvú nomináciu na Oscara jej zaručil film Svet podľa Garpa (1982), ten nakrútil George Roy Hill, kde Glenn si zahrala matku Robina Williamsa. Celosvetovo ju preslávila psychodráma Osudová príťažlivosť, kde sa predstavila ako Alex Forrestová, ktorá je bezhlavo zaľúbená do ženatého muža, ktorého stvárnil Michael Douglas. Tento film jej zaručil ďalšiu nomináciu na cenu Akadémie. Postavu markízy de Merteuil stvárnila v dráme Nebezpečné známosti v roku 1988 (verzia s názvom Veľmi nebezpečné známosti z roku 1999 prenáša dej do súčasnosti medzi amerických stredoškolákov, postavu Merteuil tu hrá Sarah Michelle Gellar). V roku 1990 si zahrala v dráme Hamlet spolu s Melom Gibsonom a Helenou Bohnam Carter.

Je obsadzovaná do filmov od známych režisérov, napr. objavila sa vo filme Tima Burtona Mars útočí! (1996) alebo ako Cruella de Vill z dvoch častí 101 dalmatíncov a 102 dalmatíncov.

Po boku herečiek Kate Hudson a Naomi Watts sa objavila v komédii Rozvod po francúzsky (2003) a o rok spolu s Nicole Kidman v komediálnom trileri Stepfordské paničky.

V roku 2011 sa objavila v mužskej postave Alberta Nobbsa v rovnomennom filme, za ktorú tiež získala nomináciu na cenu Akadémie. V roku 2014 sa objavila vo filme Strážcovia Galaxie či v roku 2016 vo fantasy Warcraft : Prvý stret.

Venuje sa aj dabingu. Svoj hlas prepožičala postavám v animovaných rozprávkach, ako sú Tarzan (1999), Tarzan 2 (2005) alebo Karcoolka - skutočný príbeh o červenej čiapočke (2005).

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Má jednu dcéru – Annie Maude Starke a bola trikrát vydatá. Finančne podporovala prezidentskú kampaň demokratických kandidátov, napr. Hillary Clinton alebo Baracka Obamu. V Hollywoode patrí medzi rešpektované a všestranné herečky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Glenn Close na anglickej Wikipédii.