Michael Learnedová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michael Learned
v roku 1972
Celé menoMichael Learned
Narodenie 9. apríl 1939 (85 rokov)
Washington, D.C., USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1961 – súčasnosť
ManželPeter Donat (1956 – r.1972)
Glen Chadwick (1974 – r.1977)
William Parker IV (1979 – r.1988)
John Doherty (od 1988)
Deti3

Michael Learned (* 9. apríl 1939, Washington D.C.) je americká herečka. Je známa z televízneho seriálu Waltonovci, kde stvárnila hlavnú rolu. Za svoj herecký výkon v televíznom seriály získala tri ocenenia Emmy Award.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Learnedová sa narodila vo Washingtone, D.C., jej otec pracoval ako diplomat. Jej starý otec z matkinej strany bol atašé na veľvyslanectve Spojených štátov amerických v Ríme. Má päť mladších sestier: Gretl, Susan, Sabra, Dorit a Philippa.

Prvých 10 rokov svojho života žila na farme v Connecticute. Learnedová povedala, že jej rodičia nikdy nevysvetlili, prečo dostala mužské krstné meno.

Keď mala 11 rokov, presťahovala sa Learnedová do Rakúska, kde jej otec pracoval pre ministerstvo zahraničných vecí USA.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvou veľkou úlohou v televízii bola postava Olivie Waltonovej v televízii seriáli Waltonovci, ktorý trval deväť sérii od roku 1972 do roku 1981. Počas prvých piatich sérií, bola označovaná ako "Miss Michael Learned", pretože bola relatívne neznáma a producenti sa chceli vyhnúť nejasnostiam medzi divákmi o jej pohlaví. Za svoj herecký výkon bola šesťkrát nominovaná na Emmy Award, pričom ocenenie vyhrala trikrát. Získala aj štyri nominácie Zlatý glóbus. Neskôr príležitostne hosťovala až do zrušenia televízneho seriálu a objavila sa aj v štyroch zo šiestich filmov o stretnutí Waltonovcov, ktoré vznikli v 80. a 90. rokoch.

Learnedová hrala ako zdravotnú sestru Mary Benjamin v televíznom seriály Nurse, ktorá bola vysielaná v rokoch 19811982. Za svoj herecký výkon bola Learnedová nominovaná na dve ceny Emmy Award, pričom jednu získala.

Hosťovala v piatich epizódach v televíznom seriály Scrubs. V roku 2022 stvárnila babičku Jeffreyho Dahmera, v televáznom seriály Monštrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera.

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom 60. rokov sa Learnedová a jej vtedajší manžel Peter Donat objavili v rôznych úlohách s American Conservatory Theatre v San Franciscu. Objavila sa v mnohých inscenáciách na Broadwayi, mimo Broadway a aj v iných divadlách, vrátane celoštáteho turné On Golden Pond v rokoch 20062007. Príležitostne sa venuje divadelnému herectvu.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Learnedová bola štyrikrát vydatá. Jej prvým manželom bol kanadsko-americký herec Peter Donat, za ktorého sa vydala v roku 1956 a manželstvo skončilo rozvodom v roku 1972. Z manželstva má troch synov – Caleba, Christophera a Lucasa Donata.

Od roku 1988 je vydatá za právnika Johna Dohertyho.

V roku 2002 pre Daily Word, uviedla, že v čase natáčania televízneho seriálu Waltonovci, sa z nej stala alkoholička, čo bol jeden z dôvodov prečo dobrovoľne opustila natáčanie skôr ako skončila seriál. Rozhodla sa abstinovať a zameriavala sa na "duchovnú cestu". Od roku 1977 abstinuje.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Michael Learned na anglickej Wikipédii.