Elliot Page

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Elliot Page
Elliot Page 2015.jpg
Elliot Page v roku 2015
Celé menoEllen Philpotts-Page
Narodenie 21. február 1987 (33 rokov)
Halifax, Nové Škótsko, Kanada
Povolanieherec
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť
ManželkaEmma Portner
Elliot Page v roku 2007

Elliot Page, pred tranzíciou Ellen Pageová, celé meno Ellen Philpottsová-Pageová (angl. Ellen Philpotts-Page; * 21. február 1987, Halifax, Nové Škótsko, Kanada) je kanadský herec. Je známy predovšetkým hlavnou rolou v dramatickej komédii Juno: Nezrelá na dieťa z roku 2007, za ktorú bol nominovaný na Oscara.

Život a kariéra

Narodil sa a vyrástol v Halifaxe. Chodil na tri rôzne stredné školy, kým v roku 2005 zmaturoval na Shambhala School v Halifaxe. Svoje divadelné vzdelanie začal v Neptun Theatre School.

Hereckú kariéru odštartoval už v 11 rokoch v televíznom filme Pit Tony. Vďaka tomu dostal niekoľko menších rolí v kanadských filmoch a seriáloch. V šestnástich rokoch dostal rolu v nezávislom filme nakrúcanom v Európe Mouth to Mouth.

Page hral jednu z hlavných úloh vo filme V pasci (2006). Natočil film Americký zločin, založený na skutočnom príbehu Sylvie Likensovej. Spolu s ním sa vo filme objavila aj Catherine Keenerová. Premiéru mal v roku 2007 na filmovom festivale Sundance.

Osobný život

V polovici februára 2014 vystúpil na konferencii o zdravom živote LGBT mládeže v Las Vegas a zverejnil svoju oficiálne svoju homosexuálnu orientáciu.[1][2]

3. januára 2018 Elliot Page uzavrel manželstvo s tanečníčkou a choreografkou Emmou Portnerovou.[3]

1. decembra 2020 oznámil, že je transgender a prijal meno Elliot: „Pozdravujem priatelia, chcem vám oznámiť, že som trans, prijímam oslovenie on/oni a moje meno je Elliot. Cítim sa šťastný, že to môžem napísať. Že tu môžem byť. Že som dospel do tohto štádia môjho života.“[4][5]

Filmografia

Rok Film Postava Poznámky
1997 Pit Pony Maggie Maclean TV film
1999 Pit Pony Maggie Maclean TV seriál
2001 Trailer Park Boys Treen Lahey TV seriál
2002 The Wet Season Jocelyn krátky film
Marion Bridge Joanie
Rideau Hall Helene TV seriál
2003 Love That Boy Suzanna
Pád na dno Jennifer TV film
Z ulice na Harvard. Príbeh Liz Murrayovej Young Lisa TV film
Deväť životov Natalie Merritt TV film
2004 ReGenesis Lilith Sandström TV seriál
Duch z počítača Stella Blackstone TV seriál
2005 Z úst do úst Sherry
V pasci Hayley Stark
2006 X-Men: Posledný vzdor Katherine „Kitty“ Pryde
2007 Americký zločin Sylvia Likens
The Tracey Fragments Tracey Berkowitz
The Stone Angel Arlene
Juno: Nezrelá na dieťa Juno MacGuff

Oscar, najlepšia herečka – nominácia
Zlatý glóbus, najlepšia herečka – nominácia
Filmová cena Britskej akadémie, najlepšia herečka – nominácia

2008 Klub mŕtvych Vanessa Wetherhold
Rollerky Bliss Cavendar
2010 Peacock Maggie
Počiatok Ariadna
2013 Beyond: Two Souls Jodie Holmes Hra pre Playstation 3
2014 X-Men: Budúca minulosť Kitty Pryde / Shadowcat

Referencie

  1. CAMPBELL, Nigel. Ellen Page Comes Out As Gay: 'I Am Tired Of Lying By Omission'. Instinct, 2014-02-14. Dostupné online [cit. 2014-02-15]. (po anglicky)
  2. PAGE, Ellen. Plné znění projevu na konferenci [online]. Human Right Campaing, 2014-02-14, [cit. 2014-02-15]. Dostupné online. (anglicky)
  3. WONG, Curtis M.. Ellen Page And Girlfriend Emma Portner Are Married [online]. huffingtonpost.com, 2018-01-03, [cit. 2018-01-04]. Dostupné online.
  4. BIEL, Marián Mauik. Ellen Page oznámila, že je transgender a prijal meno Elliot [online]. refresher.sk, 2020-12-01, [cit. 2020-12-01]. Dostupné online.
  5. KÚDELOVÁ, Kristína. Volám sa Elliot a som šťastný. Herečka Ellen Page už neexistuje. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2020-12-02. Dostupné online [cit. 2020-12-03]. ISSN 1335-4418.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Elliot Page

Externé odkazy

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ellen Page na českej Wikipédii.