Julie Christieová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Julie Christieová
Julie Christie na filmovom festivale Guadalajara International Film Festival v roku 1997.
Celé menoJulie Frances Christie (rodné meno)
Narodenie 14. apríl 1941 (82 rokov)
Chabua, Assam, Britská India, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1961–súčasnosť
ManželDuncan Campbell (2007-súčasnosť)
PriateľWarren Beatty (1967-74)

Julie Frances Christie (* 14. apríl 1941, Chabua, Assam, Britská India) je britská herečka, držiteľka ocenení ako sú Oscar, BAFTA a aj Zlatý glóbus.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Julie Christie sa narodila v Britskej Indii anglickým rodičom. Vo veku šesť rokov sa presťahovala do Anglicka, kde začala chodiť na základnú školu. Jej otec bol majiteľ čajovníkovej plantáže a matka bola maliarka. V Spojenom kráľovstve Julie vyštudovala Central School of Speech and Drama (voľne preložené: Ústredná škola hovoreného slova a drámy).

Svoju hereckú kariéru Julie Christie začala v roku 1961 britských televíznych seriáloch televízie BBC. V roku 1962 nasledovala jej prvá filmová úloha v snímke The Fast Lady. Jej prelomová hlavná úloha modelky Diany Scottovej prišla o tri roky neskôr v roku 1965 v snímke Darling. Táto postava jej priniesla zisk ceny BAFTA, Zlatý glóbus a Oscara za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. V tomto istom roku natočila aj ďalšie dve snímky: filmy Mladý Cassidy a Doktor Živago.

Medzi jej ďalšie známe aj významné filmy patria snímky 451 stupňov Fahrenheita (1966 - nominácia na cenu BAFTA), McCabe a pani Millerová z roku 1971, za ktorý bola druhýkrát nominovaná na Oscara. V roku 1996 sa Julie Christie objavila v jednej z mnohých filmových adaptácií Shakespearovho Hamleta, v tom istom roku hrala aj v snímke Dračie srdce. V roku 2004 hrala vo filmoch Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Trója a Finding Neverland.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Julie Christie na českej Wikipédii.