Lesley Manville

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lesley Manvillová
Celé menoLesley Ann Manville
Narodenie 12. marec 1956 (68 rokov)
Brighton, East Sussex, Anglicko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1972 – súčasnosť
ManželGary Oldman(1987 - r. 1990)
Joe Dixon (2000 - r. 2004)
Deti1

Lesley Manvillová CBE (angl. Lesley Ann Manville; * 12. marec 1956, Brighton, East Sussex, Anglicko) je anglická herečka, ktorá bola nominovaná na Academy Awards za herecký výkon vo filme Niť z prízrakov (2017).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Manvillová sa narodila bývalej baletnej tanečnici a taxikárovi. Je najmladšia z troch dcér. Ako pätnásťročná, získala miesto na Italia Conti Academy of Theatre Arts.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Manvillová si vybudovala kariéru ako výrazná divadelná herečka a od roku 1978 sa objavovala vo viacerých hrách Royal Shakespeare Company a v Royal Court Theatre. Hrala aj v divadelnej inscenácii Top Girls v Off-Broadway v roku 1983.

Manvillová, hrala v mnohých filmoch Mikea Leigha. Menšie roly, hrala aj vo filmoch Rómeo a Júlia (2013) a Vládkyňa zla (2014). V roku 2017 hrala po boku Daniela Day-Lewisa vo filme Niť z prízrakov. Za svoju rolu bola nominovaná na Oscara a BAFTA za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. V roku 2020 si zahrala zápornú postavu v neo-westernovom thrilleri Nechajte ho ísť po boku Diane Lane a Kevina Costnera.

Manvillová bola vymenovaná za veliteľa Rádu Britského impéria (CBE) v novoročnom vyznamenaní v roku 2021 za zásluhy o drámu a charitu.

V roku 2022 získala hlavnú rolu, vo filme Pani Harrisová ide do Paríža. Za svoj herecký výkon v tomto filme získala nomináciu na Zlatý glóbus za najlepšiu herečku vo filme – komédii alebo muzikáli.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým priateľom Manvillovej, bol herec Peter Duncan, s ktorým sa zoznámila na základnej škole, keď navštevovala Italia Conti.

Jej prvým manželom bol herec Gary Oldman. Pár sa rozišiel v roku 1989, tri mesiace po tom, čo sa im narodil syn Alfie (nar. 1988). Jej druhé manželstvo bolo s hercom Joeom Dixonom, v rokoch ú2000 až 2004. V roku 2020 predniesla monológ pre Equity Benevolent Fund na podporu kolegov hercov počas pandémie COVID-19.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lesley Manville na anglickej Wikipédii.