Ruth Wilsonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ruth Wilsonová
v roku 2019
Celé menoRuth Wilson
Narodenie 13. január 1982 (42 rokov)
Ashford, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2003 – súčasnosť

Ruth Wilsonová MBE (* 13. január 1982, Ashford, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka. Je známa z televíznych seriálov ako Luther (2010 – 2019), Aféra (2014 – 2019) a Temné hmoty (2019 – 2022).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Wilsonová sa narodila v Ashforde v roku 1982 do rodiny investičného bankára a probačnej úradníčky. Má troch starších bratov. Je vnučkou spisovateľa a dôstojníka MI6 Alexandra Wilsona. Jej prababička z otcovej strany bola írskeho pôvodu. Wilsonová vyrastala v Sheppertone v Surrey a bola vychovávaná v katolíckej viere.

Navštevovala Notre Dame School, nezávislú katolícku školu pre dievčatá so sídlom v Cobhame, predtým ako začala navštevovať šiesty ročník na Esher College. Ako tínedžerka pracovala ako modelka. Študovala históriu na University of Nottingham a popri tom sa venovala aj študentskej dráme v Nottingham New Theatre. V roku 2003 ukončila štúdium v Nottinghame a v júli 2005 na London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA).

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá herecká príležitosť prišla v roku 2006, kde si zahrala v televíznom seriály Suburban Shootout, kde si zahrala po boku Toma Hiddlestona. V rovnakom roku si zahrala v televíznom seriály Jana Eyrová, ktorý mal štyri epizódy. Wilsonová získala pozitívne recenzie na jej herecký výkon a získala nominácie na herecké ocenenia ako Zlatý glóbus, BAFTA či Satellite Award.

Od 23. júla do 3. októbra 2009 stvárnila postavu Stelly v divadelnom predstavení Električka zvaná Túžba. Za svoj herecký výkon obdržala britské divadelné ocenenie, cenu Laurenca Oliviera.

Od roku 2010 účinkovala v britskej psychologickom televíznom seriály Luther, kde stvárnila postavu Alice Morgan, výskumnú vedkyňu a vysoko inteligentnú ženu, ktorú Luther opísal ako narcisku. V septembri 2012 tvorca televízneho seriálu, Neil Cross, oznámil, že je v procese vytváranie spin-offu televízneho seriálu Luther, zameraného na postavu Wilsonovej, pričom od roku 2018 sa tak nestalo.

Od 4. augusta do 8. októbra 2011 hrala Wilsonová hlavnú úlohu v divadelnom predstavení Anna Christie. Wilsonová za svoj presvedčivý herecký talent získala druhú cenu Laurenca Oliviera.

V roku 2014 začal Wilsonová hrať v dramatickom televíznom seriáli Aféra. O rok neskôr, za stvárnenie jej postavy získala Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon – v dramatickom seriály. Televízny seriál opustila v roku 2018.

Po boku Michelle Williams su zahrala v dramatickom filme Suite Française. V roku 2015 debutovala na Broadwayi v hre Constellations, kde hrala po boku Jakea Gyllenhaala. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na cenu Tony za najlepšiu herečku v divadelnej hre.

V roku 2018 si zahrala v trojdielnom televíznom seriály Mrs. Wilson. Postava Alison Wilsonovej, ktorú Wilsonová stvárnila, bola založená na jej skutočnej babičke. Alison Wilsonová bola treťou zo štyroch manželiek bývalého dôstojníka MI6 a spisovateľa Alexandra Wilsona. Boli manželmi 22 rokov. Po jeho smrti v roku 1963 Alison Wilsonová objavila ďalšiu manželovu manželku, s ktorou nakoniec spolupracovala na pohrebe. Aby jeho deti nespôsobili extra šok, druhá manželka a jej deti sa pohrebu zúčastnili ako „vzdialení príbuzní“. Alison Wilsonová zomrela v roku 2005 bez toho, aby vedela, že jej manžel, mal ďalšie dve manželky. Ruth Wilsonová v rozhovore pre Radio Times z decembra 2018 vysvetlila, že scenár seriálu, bol zdramatizovaný, aby odhalil celý príbeh počas seriálu. Ruth Wilsonová sa tiež podieľala na produkcii seriálu.

V októbri 2020 získala Wilsonová cenu BAFTA Cymru za najlepšiu herečku za stvárnenie Marisy Coulterovej v televíznom seriály Temné hmoty.

Wilsonová bola vymenovaná za členku Rádu Britského impéria (MBE) v roku 2021 za zásluhy o drámu. V roku 2022 si zahrala po boku Saoirse Ronan, Adriena Brodyho a Sama Rockwella vo filme Vražda v Londýne.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Wilsonová si prísne stráži svoj súkromní život. Okrem vzťahu s Jude Lawom, ktorý bol veľmi medializovaným kvôli popularite oboch britských hercov, nie je nič konkrétne známe o jej vzťahoch. S Laweom, tvorila pár v rokoch 20122014. Wilsonová mala dlhodobý vzťah s nemenovaným americkým spisovateľom. Ako sama neskôr povedala, Wilsonová neprejavuje záujem o sobáš, nakoľko neverí v inštitúcie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ruth Wilson na anglickej Wikipédii.