Mia Farrowová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mia Farrow
Celé menoMaría de Lourdes Villiers Farrow
Narodenie 9. február 1945 (79 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, aktivistka
Roky pôsobenia1959 – súčasnosť
Deti14 (10 adoptívnych)

María de Lourdes Villiers Farrow (* 9. február 1945, Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty) známa tiež ako Mia Farrow, je americká herečka a aktivistka. Známa je z filmov ako Rosemaryino dieťa (1968), Súkromný detektív (1972), Veľký Gatsby (1974), Purpurová ruža z Káhiry (1985), Iná žena (1988), Alice (1990), Nikdy na mňa nezabudnite (1999), Satan prichádza (2006), Prosíme pretočte či Čierny kôň (2011).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Mia Farrow sa narodila 9. februára 1945 v Kalifornií, do rodiny režiséra Johna Farrowa a herečky Maureen O'Sullivan. Navštevovala cirkevné školy v Madride, Londýne či Los Angeles, pretože zo začiatku túžila vstúpiť do kláštora. Má ešte siedmich súrodencov, z toho jedného nevlastného. V deviatich rokoch si prešla detskou obrnou, z ktorej sa našťastie vyliečila bez následkov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1964 do roku 1969 hrala v televíznom seriály Peyton Place, kde hrala po boku herečky Dorothy Malone, ktorá hrala jej mamu a ukrýva temné tajomstvo. Do širšieho podvedomia divákov sa však zapísala filmovou drámou (natočené podľa knižnej predlohy) Rosemariyno dieťa, z roku 1968, ktorý režíroval Roman Polanski. Film hovorí o tehotnej Rosemary, ktorá je presvedčená, že podľahla spiknutiu čarodejov. Za film bola nominovaná na ocenenie Zlatý glóbus.

Miina kariéra začala "stúpať". Objavovala sa v rôznych filmoch, ako príklad vo filme John a Mary spolu s jej hereckým kolegom Dustinom Hoffmanom. V roku 1974 sa objavila spolu s Robertom Redfordom vo filme Veľký Gatsby (tiež podľa knižnej predlohy), kde sa predstavila ako nešťastne zaľúbená Daisy Buchananová.

V roku 1978, sa objavila vo filmoch ako Svadba či Smrť na Níle.

Jej herecká kariéra, bola dosť ovplyvnená aj kvôli jej vzťahu s režisérom Woodym Allenom, pretože sa objavila vo veľa jeho filmoch, ako príklad Sex noci svätojánskej či Purpurová ruža z Káhiry. Tiež sa dá povedať, že tieto filmy patria k jej najvydarenejším a že jej dodali najväčšiu slávu.

V roku 1990 sa predstavila ako zatrpknutá katolíčka Alice v rovnomennom filme, za ktorý tiež bola nominovaná na Zlatý glóbus, v roku 1992 stvárnila zase klamanú manželku Judy vo filme Manželia a manželky. Na konci 90. rokov sa objavila v komédií Súkromné neresti ako televízna redaktorka, či v dráme Nikdy na mňa nezabudnite, ktorý hovorí o úspešnej advokátke, ktorá trpí alzheimerovou chorobou. Za svoj herecký výkon získala ocenenie Zlatý glóbus.

V roku 2006 sa objavila v remake filmu Prichádza Satan! (1976), s názvom Satan prichádza, v ktorom sa objavili herci ako Julia Stiles či Liev Schreiber. Film sa natáčal napríklad v Česku, na zámku Lednice, či hrade Zbiroh. V rovnakom roku sa tiež objavila v troch častiach filmu o Ríši Minimojov. V roku 2011 sa objavila vo filme Čierny kôň a odvtedy si dala hereckú pauzu. V roku 2022 si zahrala v televíznom seriály Vidím vás.

Farrow v roku 2018
Farrow v roku 2018

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Tiež sa považuje za vynikajúcu divadelnú herečku. V sedemdesiatych rokoch dostala ponuku v Londýne, kde sa stala prvou americkou herečkou v slávnej Royal Shakespeare Company.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Bola dvakrát vydatá. Jej prvým manželom bol spevák Frank Sinatra, s ktorým sa rozviedla v roku 1968 (boli spolu od roku 1966). Druhým manželom bol klavirista a skladateľ André Previn, za ktorého bola vydatá deväť rokov. Manželstvo sa skončilo v roku 1979. Tretíkrát sa však nevydala, a jej tretím partnerom bol režisér Woody Allen, s ktorým sa rozišla v roku 1992, kvôli tomu, že sa zahľadel do jednej z jej adoptovaných dcér - konkrétne Soon-Yi Previn, ktorá má korene v Južnej Kórei, tú si nakoniec roku 1997 aj vzal za manželku. Vychováva celkovo štrnásť detí, z toho štyri biologické a desať adoptovaných (tri adoptované zomreli). Koncom 60. rokov 20.storočia sa nechala ovplyvniť hnutím hippies, tiež odišla do Indie, aby lepšie pochopila spôsob života. Je patrónkou organizácie UNICEF. V roku 1995 sa zúčastnila MFF v Karlových Varoch, tiež navštívila aj Prahu a stretla sa aj s Václavom Havlom. O jej živote vznikol film Príbeh Mii Farrow.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mia Farrow na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]