Hayley Millsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hayley Millsová
v roku 1997
Celé menoHayley Catherine Rose Vivien Mills
Narodenie 18. apríl 1946 (78 rokov)
Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1959 – súčasnosť
ManželRoy Boultin (1971 – r.1977)
PriateľLeigh Lawson (1975 – 1984
Firdous Bamji (od 1997)
Deti2
RodičiaSir John Mills, Mary Hayley Bell

Hayley Millsová (* 18. apríl 1946, Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka a speváčka, ktorá sa preslávila najmä rôznymi detskými rolami v šiestich filmoch pre Walta Disneyho. Počas svojho šesťročného pôsobenia v Disney bola Millsová najobľúbenejšou detskou herečkou tej doby. Získala cenu Academy Awards (detský Oscar) za jej herecký výkon vo filme Pollyanna z roku 1960.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Millsová sa narodila v roku 1946 v časti Marylebone v Londýne do hereckej rodiny. Jej otec, bol dlhoročný britský herec Sir John Mills a jej matkou bola herečka Mary Hayley Bell. Má mladšiu sestru Juliet.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Millsová v roku 1960.

Jej prvá herecká rola v roku 1959, vo filme Korunný svedok. Rola, ktorú Millsová stvárnila bola pôvodne napísaná pre chlapca, ale neskôr sa rola prepísala priamo jej. O rok neskôr, Bill Anderson, jeden z producentov Walta Disneyho, ktorý navrhol, aby Millsová dostala hlavnú úlohu vo filme Pollyanna z roku 1960. Vo filme si zahrala po boku Jane Wyman či Agnes Moorehead. Jej rola vo filme ju katapultovala medzi hviezdy v Spojených štátoch a vyniesla jej špeciálnu cenu Academy Awards (detský Oscar). O rok neskôr, si zahrala vo filme Pasca na rodičov, kde bola obsadená do úlohy dvojčiat Sharon a Susan. Vo filme aj spievala pieseň "Let's Get Together" ako duet, no v skutočnosti spievala sama so sebou. Pieseň bola hitom po celom svete. V rovnakom roku, bola obsadená do hlavnej úlohy vo filme Whistle Down the Wind, ktorý bol natočený podľa románu jej matky Mary Hayley Bell.

Režisér Stanley Kubrick, chcel Millsovú obsadiť do hlavnej úlohy jeho filmu, Lolita. Millsová ponuku odmietla, aj keď časom priznala, že urobila chybu.

V roku 1962 si zahrala vo filme Po stopách trosečníkov, ktorého dej vychádza z románu Julesa Verna.

Millsová v roku 2018.

V roku 1965 si zahrala vo filme The Truth About Spring. V roku 1968 bola obsadená do kontroverzného hororového thrilleru Twisted Nerve, kde si zahrala po boku hercov ako Hywel Bennett a Billie Whitelaw. O rok neskôr, Millsová debutovala na javisku vo West End, v divadelnej inscenácii Peter Pan. V roku 1972 Millsová opäť účinkovala po boku Hywela Bennetta vo filme Endless Night, ktorý je založený na románe Nekonečná noc od Agathy Christie.

V roku 1981 Millsová účinkovala v britskej televíznej minisérii The Flame Trees of Thika. V roku 1991 sa objavila ako Anna Leonowens v austrálskej divadelnej produkcii The King and I.

V roku 2000 debutovala na Off-Broadway v Suite in Two Keys po boku americkej herečky Judith Ivey. V roku 2015 absolvovala turné po Austrálii so svojou sestrou Juliet Mills a jej manželom v komédii Legendy! od Jamesa Kirkwooda.

V roku 2023 sa objavila v piatej sérii kriminálnej drámy Unforgotten.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina a vzťahy[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1966 sa pri nakrúcaní filmu The Family Way Millsová stretla s 53-ročným režisérom Royom Boultingom. Obaja sa vzali v roku 1971 a vlastnili byt v Londýne. Majú spolu syna Crispiana Millsa, ktorý je hlavným spevákom a gitaristom rockovej skupiny Kula Shaker. Pár sa rozviedol v roku 1977.

Millsová má druhého syna Jasona Lawsona, ktorý sa narodil v júli 1976, počas vzťahu s hercom Leighom Lawsonom. Millsová sa s Lawsonom sa rozišli začiatkom 80. rokov. Po ich rozchode sa Millsová začala zaujímať o niekoľko východných náboženstiev.

Od roku 1997 je Millsovej partner herec a spisovateľ Firdous Bamji, ktorý je o 20 rokov mladší.

Zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2008 bola Millsovej diagnostikovaná rakovina prsníka, z ktorej sa vyliečila.

Memoáre[upraviť | upraviť zdroj]

Millsová v septembri 2021 vydala monografie o svojom živote a kariére pod názvom Forever Young: A Memoir.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hayley Mills na anglickej Wikipédii.