Kristin Chenowethová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kristin Chenowethová
Celé menoKristi Dawn Chenoweth
Narodenie 24. júl 1968 (55 rokov)
Broken Arrow, Oklahoma, USA
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť

Kristi Dawn Chenowethová (* 24. júl 1968, Broken Arrow, Oklahoma, USA)[1] je americká filmová a divadelná herečka, speváčka. Známa je z filmov Moja krásna čarodejnica (2005), Povedz, kto ťa zabil (2007), Chlapi z kalendára (2009) alebo Hairspray Live! (2016). Má veľmi výrazný a vysoký hlas v rozsahu štyroch oktáv.[chýba zdroj] U svojich fanúšikov má prezývku Cheno.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Oklahome a krátko nato bola adoptovaná. Svoju biologickú matku nikdy nepoznala. Ako malá vystupovala v miestnych kostoloch, vyštudovala Broken Arrow Senior High School, kde sa podieľala na školských hrách. Na Oklahoma City University získala bakalársky (hudobné divadlo) a magisterský titul (opera).

Jej typ hlasu je soprán s rozsahom štyroch oktáv a schopnosťou zaspievať notu F nad vysokým C. Bola veľmi úspešná v operných súťažiach. Po ukončení školy sa rozhodla presťahovať do New Yorku a začať svoju kariéru na Broadwayi.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Jej práca v televízií sa začínala menšími rolami v seriáloch. V seriáli Západné krídlo stvárnila mediálnu konzultantku a spoločne s ostatnými hercami bola nominovaná na Screen Actors Guild Award. V rokoch 20072009 sa predstavila v seriáli Povedz, kto ťa zabil ako servírka Olivia Snooks. Po boku Betty White sa objavila v seriáli Núdzové pristátie (2010). Tiež sa pripojila k seriálu Glee, kde ukázala svoj spevácky talent. Aj keď si v seriáli nezahrala dlho, v roku 2011 sa objavila aj v jeho filmovom spracovaní. Za postavu April Rhodes, ktorú stvárnila, získala nomináciu na cenu Satelite.

Kristin Chenoweth na módnej prehliadne šiat Daniel Swarovski

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Ako filmová herečka sa predstavila napríklad po boku Nicole Kidmanovej vo filme Moja krásna čarodejnica z roku 2005. O rok neskôr si zahrala menšiu rolu vo filme Ružový panter spolu s hercom Steveom Martinom a speváčkou Beyoncé. V tom istom roku sa účinkovala v rodinnej komédií Rodinná dovolenka a iné nešťastia, vo filme sa objavila po boku herca Robina Williamsa.

V roku 2008 sa predstavila ako staršia sestra Reese Witherspoonovej vo filme Vianoce na štvrtú. V romantickej komédií Chlapci z kalendára (2009) stvárnila okúzľujúcu manažérku E.J., ktorej sa vyhýba šťastie. Po boku herečiek Jaime Lee Curtisovej a Sigourney Weaverovej sa objavila v romantickej komédií Zase ona! (2010). V roku 2013 si zahrala spolu s Olesyou Rulinovou v komédií Rodinný víkend. S herečkou Menou Suvariovou účinkovala v snímke Opposite Sex (2014). V roku 2015 stvárnila postavu zlej kráľovnej Zloby v dobrodružnom filme Nasledujúci.

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

Venuje sa aj dabingovej práci. Svoj hlas prepožičala niekoľkým častiam animovanej rozprávky Cilling, rozprávky Rio 2, či v roku 2017 My Little Pony: The Movie.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2009 vyšla jej prvá autobiografia s názvom A Little Bit Wicked: Life, Love, and Faith in Stages o jej detstve v adoptívnej rodine a účinkovaní v muzikále Wicked, ktorý ju preslávil, či o jej začiatkoch v Hollywoode.

Podporuje práva homosexuálov, za čo bola so spevákom Rickym Martinom ocenená cenou Vita Russa za ich prínos k lepšiemu vnímaniu homosexuálnej komunity v USA. Mala vzťah s niekoľkými hviezdami z Hollywoodu, napríklad s hercami Sethom Greenom, Lane Garrisononom a Marcom Kudischom (s ktorým bola zasnúbená od roku 1998 do roku 2001), či producentom a spisovateľom Aaronom Sorkinom.

Trpí tzv. Ménièreovou chorobou – poruchou vnútorného ucha, ktorá môže spôsobiť závraty, bolesti hlavy a nevoľnosť.

Tiež má svoju hviezdu na Hollywodskom chodníku slávy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kristin Chenoweth Biography, The Biography Channel A&E Networks, accessed December 1, 2014

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kristin Chenoweth na anglickej Wikipédii.