Jane Krakowski

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jane Krakowski
v roku 2007
Narodenie 11. október 1968 (55 rokov)
Parsippany-Troy Hills, New Jersey, USA
Rodné menoJane Krajkowski
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1981 – súčasnosť
ManželRobert Godley (2009 – 2013)
Deti1

Jane Krakowski (rod. Jane Krajkowski; * 11. október 1968, Parsippany-Troy Hills, New Jersey, USA) je americká herečka a speváčka poľského pôvodu.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Krakowski sa narodila v Parsippany-Troy Hills, v New Jersey. Po otcovi je poľského pôvodu. Od štyroch rokov sa venovala baletu, neskôr s tým prestala a začala sa venovať tancu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Televízia a film[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1984 do roku 1986 stvárnila rolu Theressy Rebeccy Kendall v telenovele Search for Tomorrow. Za svoj herecký výkon získala dve po sebe idúce nominácie na Daytime Emmy. O rok neskôr si zahrala vedľajšiu úlohu v dráme Osudová príťažlivosť po boku Glenn Close. V roku 1997 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Ally McBealová, kde za svoj herecký výkon získala jednu nomináciu na Zlatý glóbus.

V roku 2000 nahradila herečku Rosie O'Donnell, ktorá hrala postavu Betty Rubble vo filme Flintstoneovi 2 - Viva Rock Vegas. Film získal rozporuplné hodnotenia od filmových kritikov.

V roku 2005 získala jednu z vedľajších úloh v televíznom filme Zvádzanie po boku Evan Rachel Wood. O rok neskôr bola Krakowski obsadená do televízneho seriálu 30 Rock. Za svoj herecký výkon získala štyri nominácie na ocenenie Primetime Emmy.

Herečka Tina Fey pre ňu napísala rolu Jacqueline v televíznom seriály Nezdolná Kimmy Schmidt, ktorý sa natáčal v rokoch 20152019. O rok neskôr sa film dočkal aj filmového spracovania s názvom Nezdolná Kimmy Schmidt: Kimmy versus reverend, kde si Krakowski zahrala tiež. V roku 2021 si mala zahrať v muzikáli Annie Live!, ale musela z projektu odstúpiť kvôli tomu, že sa nakazila Covidom-19 aj napriek tomu, že bola očkovaná a nahradila ju herečka Megan Hilty.

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Krakowski absolvovala množstvo predstavení na Broadwayi aj ako herečka aj ako tanečníčka. Získala niekoľko nominácii aj samotných ocenení.

V roku 1996 si zahrala spoločne so Sarah Jessicou Parker v divadelnej hre Once Upon a Mattress.

V roku 2006 získala Krakowski britské divadelné ocenenie Laurencea Oliviera za jej herecký výkon v divadelnej hre Guy and Dolls. V roku 2016 sa objavila v divadelnej hre She Loves Me od Joeho Masteroffa.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2009 sa zasnúbila s Robertom Godleym, ktorému v roku 2011 porodila syna. Ich manželstvo sa skončilo v roku 2013.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Krakowski Jane na anglickej Wikipédii.