Seth Green

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Seth Green
v roku 2011
Celé menoSeth Benjamin Gesshel-Green
Narodenie 8. február 1974 (50 rokov)
Philadelphia, Pensylvánia,USA
Povolanieherec
Roky pôsobenia1984 – súčasnosť
ManželkaClare Grant (od 2010)

Seth Green ( * 8. február 1974, Philadelphia, Pensylvánia,USA) je americký herec.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Seth Benjamin Gesshel-Green sa narodil vo Philadelphii, v štáte Pennsylvania. Má jednu sestru Kaelu. Green si neskôr legálne zmenil meno na Seth Benjamin Green. Bol vychovaný ako Žid a mal obrad Bar Mitzvah. Jeho predkovia boli z Ruska, Poľska a Škótska.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Green začal svoju hereckú kariéru ako sedemročný, v roku 1984. Jedným z jeho prvých filmov bola romantická komédia Hotel New Hampshire, kde si zahral po boku Jodie Foster a Roba Lowea. V roku 1988 hral vo filme Krásna mimozemšťanka, po boku Kim Basinger a Alyson Hannigan.

V roku 1990 sa pripojil k hereckému obsadeniu filmu To. V roku 1997 sa pripojil k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Buffy, premožiteľka upírov. V seriály stvárnil postavu Oza a účinkoval v ňom do roku 1999. Následne začal účinkovať aj v spin-offe seriálu, Angel, kde sa objavil v len v niekoľkých epizódach v roku 1999.

Od roku 1999 je Green, stálou súčasťou dabingového obsadenia televízneho seriálu Griffinovci, kde účinkuje až do súčasnosti (2023). Green hosťoval vo viacerých televíznych seriáloch, vrátane Tie roky sedemdesiate, Will a Grace či Pohotovosť. Väčšinou sa však venuje dabingu. Od roku 2005 do roku 2022, okrem toho že daboval v televíznom seriály Robot Chicken, sa podieľal aj na jeho réžii.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2009 sa Green zasnúbil a následne v roku 2010 aj oženil s herečkou Clare Grant, s ktorou pracoval na viacerých televíznych projektoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Seth Green

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seth Green na anglickej Wikipédii.