Gal Gadot

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gal Gadot
גל גדות (hebr.)
Narodenie 30. apríl 1985 (38 rokov)
Roš ha-Ajin, Izrael
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť
ManželYaron Varsano

Gal Gadot (* 30. apríl 1985, Roš ha-Ajin Izrael) je izraelská herečka a modelka.

V roku 2004 reprezentovala svoju krajinu na súťaži Miss Universe, ktorá sa konala v Ekvádore. Známa je najmä ako Gisele z akčnej série Rýchlo a zbesilo (2009, 2011 a 2013). Zahrala si aj v snímkach Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive (2010) alebo Nočné rande (2010). V roku 2016 sa objavila v akčnom filme Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti, kde sa predstavila ako superhrdinka Wonder Woman. Úlohy princeznej Amazoniek, Diany, sa ujala aj v snímke Wonder Woman, ktorá mala v slovenských kinách premiéru 1. júna 2017. V roku 2017 obsadila rolu Wonder Woman zas ale už vo filme Justice League (Liga spravodlivosti).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Gal Gadot sa narodila 30. apríla v izraelskom meste Roš ha-Ajin neďaleko Tel Avivu. V hebrejčine jej meno „גל” znamená vlna a priezvisko „גדות” breh rieky. Má židovských predkov z rôznych častí Európy, napriek tomu sa oba jej rodičia narodili v Izraeli a podstúpili hebraizáciu ich priezviska Greenstein na Gadot. Jej prarodičia prežili holokaust. Sama potvrdila, že jej korene sú zo štvrtiny nemecké, zo štvrtiny rakúske, zo štvrtiny poľské a zo štvrtiny české.

Na strednej škole sa zaujímala o biológiu a vo voľnom čase sa venovala jazde na motorke, volejbalu, basketbalu a tenisu. Neskôr sa začala venovať štúdiu práva. V 18 rokoch Gal vyhrala súťaž Miss Izreal a zúčastnila sa aj súťaže Miss Universe. Potom vstúpila do Izraelskej armády, kde si musela odslúžiť dva roky povinnej vojenskej služby. Vďaka tomu bola natoľko fyzicky zdatná, že bola schopná zvládnuť všetky svoje kaskadérske kúsky v sérii Rýchlo a zbesilo sama. Napokon priznala, že režisér Justin Lin si ju vybral preto, že má skúsenosti z armády a znalosti so zbraňami.

Gal sa darilo aj v modelingu, okrem toho, že spolupracovala s mnohými význačnými firmami, sa objavila na obálkach časopisu ako FHM alebo Cosmopolitan. V roku 2007 sa predviedla v časopise Maxim, v článku „Women of Israeli Army”. V roku 2008 sa počas filmovania Rýchlo a zbesilo vydala za izraelského realitného makléra Yarona Varsana. V roku 2011 sa im narodila dcéra Alma. V novembri 2016 Gal aj so svojim manželom oznámili cez Instagram, že očakávajú druhého potomka.

Herecká kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Trojica Ben Affleck (vľavo), Henry Cavill (v strede) a Gal Gadot si zahrali vo filme Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti

Popri modelingu začala Gal uvažovať aj nad herectvom. V roku 2008 si zahrala v izraelskom seriáli Bubot, ale predovšetkým zvíťazila nad šiestimi inými herečkami a bola obsadená do role Gisele Harabo vo filme Rýchlo a zbesilo. Úspešnej akčnej sérii sa venovala niekoľko následujúcich rokov, ale okrem toho bola k videniu aj v mnohých iných filmoch ako Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive alebo Nočné rande. V roku 2013 bolo oznámené, že si Gal zahraje ikonickú postavu Wonder Woman v Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti a tým sa pripojí k hercom Benovi Affleckovi, ktorý stvárni Batmana a Henrymu Cavillovi, ktorý stvárni Supermana.Štúdio Warner Bros. totiž v otázke obsadenia Wonder Woman zvažovali aj Olgu Kurylenko a Elodie Yung. To síce vyvolalo rozporuplné reakcie. Niektorým fanúšikom sa zdalo, že Gal nespĺňa fyzické požiadavky na Dianu Prince. Gal však požiadala divákov, aby jej dali šancu. Práca na projektoch inšpirovaných DC Comics jej zaberie v budúcich rokoch ešte dosť času, objaví sa vo filme Liga spravodlivých. V roku 2016 sa taktiež objavila v akčnej dráme Criminal: V hlave zločinca.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gal Gadot na anglickej Wikipédii.