Rosamund Piková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rosamund Piková
v roku 2012
Celé menoRosamund Mary Ellen Pike
Narodenie 27. január 1979 (45 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1998 – súčasnosť
PriateľRobie Uniacke (od 2009)
Deti2

Rosamund Piková, celým menom Rosamund Mary Ellen Piková (neprechýlene Rosamund Mary Ellen Pike; * 27. január 1979, Londýn, Spojené kráľovstvo), je anglická herečka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Piková sa narodila 27. januára 1979 v Londýne do rodiny operných spevákov Caroline Friendovej a Juliana Pikea. Je jedináčik.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Do širšieho podvedomie sa dostala vďaka úlohe Mirandy Frost vo filme Dnes neumieraj z roku 2002. V roku 2005 hrala Jane, staršiu sestru Elizabeth (Keira Knightley), vo filmovej adaptácii románu Pýcha a predsudok.

V roku 2012 hrala úlohu kráľovnej Andromedy vo fantasy filme Wrath of the Titans. Kvôli tejto úlohe odmietla rolu Louis Lane z filmu Man of Steel, ktorý vyšiel v roku 2013.

Jej ďalším obrovským úspechom bol film Davida Finchera, Stratené dievča. Film bol zverejnený v roku 2014 a stvárnila postavu Amy, ktorá záhadne zmizla počas piateho výročia svadby s jej manželom, ktorého stvárnil Ben Affleck. Film zarobil vyše 356 miliónov dolárov po celom svete a Piková za svoj herecký výkon získala uznanie a tiež početné ocenenia a nominácie, vrátane ceny BAFTA za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, ceny Zlatý glóbus za najlepšiu herečku v dramatickom filme či Academy Awards.

V roku 2018 hrala vo vojnovom filme s názvom A Private War, za ktorý získala nomináciu na Zlatý glóbus. O rok neskôr, prijala úlohu v desaťdielnom televíznom seriáli State of the Union, za ktorý získala v roku 2019 ocenenie Emmy v kategórií Najlepší ženský herecký výkon v krátkej komédií alebo dramatickom seriáli. V rovnakom roku stvárnila postavu Marie Curieovej-Skłodowskej vo filme Radioactive, ktorý vyšiel 19. marca 2020.

V roku 2021 stvárnila podvodníčku Marlu Grayson v kriminálnom trileri Ako v bavlnke, ktorý režíroval J. Blakeson a v ktorom si zahral Peter Dinklage či Diane Wiest. Jej herecký výkon získal všeobecné uznanie. Na 78. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov získala cenu pre najlepšiu herečku v komédii alebo muzikáli. V rovnakom roku tiež nahovorila audioknihu románu Pauly Hawkins, s názvom A Slow Fire Burning. Tiež si zahrala v ôsmych epizódach fikčne historického televízneho seriálu Koleso času.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od decembra 2009 je Piková vydatá za Robieho Uniackeho, podnikateľa a matematika, s ktorým má dvoch synov. Spoločne s jej manželom sú fanúšikmi čínskej kultúry. V roku 2021 sa Piková stala investorkou a kreatívnym riaditeľom psychedelickej meditačnej aplikácie Lumenate, ktorej cieľom je priviesť používateľa do zmeneného stavu vedomia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rosamund Pike na anglickej Wikipédii.