Vanessa Williamsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vanessa Williamsová
v roku 2019
Celé menoVanessa Lynn Williams
Narodenie 18. marec 1963 (61 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka, speváčka, módna návrhárka
Roky pôsobenia1979 – súčasnosť
ManželRamon Hervey II (1987 – r.1997)
Rick Fox (1999 – r.2004)
Jim Skrip (od 2015)
Deti4

Vanessa Lynn Williamsová (* 18. marec 1963, New York, New York, USA) je americká herečka, speváčka a módna návrhárka. Bola prvou Afroameričankou, ktorá získala titul Miss America, keď bola korunovaná ako Miss America 1984. Ako herečka, je známa z televíznych seriálov ako napríklad Škaredá Betty (2006 - 2010) a Zúfalé manželky (2004 - 2012). Známa je aj svojou speváckou kariérou, naspievala niekoľko populárnych skladieb.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Vanessa Lynn Williamsová sa narodila v New York City a bola vychovávaná v Millwoode, v New Yorku.

Praprastarý otec z otcovej strany bol William A. Feilds, afroamerický zákonodarca v Snemovni reprezentantov v Tennessee. Williamsová je anglického, waleského, írskeho, fínskeho, talianskeho a portugalského pôvodu. Jej matka Helen Tinch sa zoznámila s jej otcom Miltonom Augustinom Williamsom Jr. (1935 – 2006), keď obaja boli študentmi hudobnej výchovy na Fredonia State Teachers College na konci 50. rokov. Obaja sa po sobáši stali učiteľmi hudby na základnej škole.

Williamsová bola vychovaná v katolíčka. Jej matka, ktorá bola vychovaná ako baptistka, konvertovala na katolicizmus, keď sa vydala. Williamsová má mladšieho brata, Chrisa.

Williamsová, vyrastala v hudobnej domácnosti, kde študovala klasický a jazzový tanec, hrala na lesný roh, klavír a husle. Počas podávania prihlášok na vysokú školu jej bolo ponúknuté prezidentské štipendium pre drámu, aby mohla navštevovať Carnegie Mellon University, ale namiesto toho sa rozhodla navštevovať Syracuse University. V roku 1981 na spomínanej univerzite začala študovať drámu, ako hlavný hudobný divadelný odbor. Štúdium neskôr prerušila kvôli Miss America a bakalársky titul získala v roku 2008.

Miss America 1984

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Miss America 1984[upraviť | upraviť zdroj]

Williamsová bola prvou Afroameričankou, ktorá získala titul Miss America, keď ju v septembri 1983 korunovali za Miss America 1984. Kvôli vzniknutému škandálu, sa musela pod nátlakom vzdať titulu, keď časopis Penthouse kúpil a zverejnil jej neautorizované nahé fotografie. Namiesto jej, sa stala Miss America 1984 Suzette Charles. O tridsaťdva rokov neskôr v septembri 2015, keď Williamsová pôsobila ako hlavná porotkyňa súťaže Miss America 2016, sa jej bývalý generálny riaditeľ Miss America, Sam Haskell verejne ospravedlnil za udalosti z roku 1984.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Po nepríjemnej situácii s jej nahými fotkami, sa Williamsová rozhodla realizovať svoj sen a stať sa úspešnou speváčkou. V roku 1988 vydala svoj prvý album The Right Stuff a prvý singel s vlastným názvom. The Right Stuff zožal veľký úspech v R&B hudbe. Po The Right Stuff speváčka upevnila svoj úspech tanečnou skladbou He's Got the Look, ktorá bola v rovnakom segmente ešte úspešnejšia. Tretí singel, popový hit Dreamin, sa stal najúspešnejším singlom z albumu, umiestnil sa na 8. mieste v rebríčku Billboard Hot 100 a umiestnil sa na vrchole Hot R&B/Hip-Hop Songs. Album dosiahol zlatý status a vyniesol Williamsovej niekoľko ocenení a nominácií, vrátane troch nominácií na Grammy.

Jej druhý album The Comfort Zone bol najväčším úspechom jej kariéry. Singel „Running Back to You“ sa dostal do prvej desiatky rebríčka Billboard Hot 100 a 5. októbra 1991 sa dostal na vrchol Hot R&B/Hip-Hop Songs. Nasledujúci singel The Comfort Zone sa vyšplhal na druhé miesto v R&B hitparáde a Just for Tonight na 26. miesto v prvej stovke. Rapová skladba Work to Do sa umiestnila na treťom mieste R&B hitparády a tanečná skladba Freedom Dance sa dostala na prvé miesto .

Najúspešnejším singlom z albumu sa stala balada Save the Best for Last. Pieseň sa dostala na prvé miesto v americkej hitparáde a udržala sa tam päť týždňov. Singel sa umiestnil na vrchole hitparád v Austrálii, Holandsku a Kanade a dostal sa do top 5 v Japonsku, Írsku a Spojenom kráľovstve. Z albumu sa predalo viac ako 2 200 000 kópií a získal certifikát trojnásobnej platiny. Album vyniesol Williamsovi päť nominácií na Grammy.

Jej ďalšie albumy, boli Star Bright z roku 1996, Silver & Gold z roku 2004, Next a Everlasting Love z roku 1997. Williamsovej populárnym singlom bol aj Love Is (1994). Nahrala za svoju hudobnú kariéru deväť albumov.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Williamsová sa venuje aj hereckej kariére. Jej prvé televízne vystúpenie bolo v roku 1984 a odvtedy hosťovala v mnohých populárnych televíznych seriálov. V roku 1995 hrala Williamsová v televíznej adaptácii muzikálu Bye Bye Birdie. V roku 2006 Williamsová získala značnú pozornosť médií za svoju komickú/villainessovú rolu bývalej modelky a riaditeľky časopisu, z ktorej sa stala šéfredaktorka Wilhelmina Slater, v televíznom seriály Škaredá Betty. Jej výkon v televíznom seriáli viedol k nominácii za vynikajúcu herečku vo vedľajšej úlohe na Primetime Emmy Awards a v rokoch 2008 a 2009 bola nominovaná ako vynikajúca herečka vo vedľajšej úlohe v kategórii komediálnych seriálov, z čoho získala cenu Satellite pre najlepšiu vedľajšiu herečku v seriáli, miniseriály či televíznom seriály.. Po skončení televízneho seriálu, sa potom pripojila k obsadeniu televízneho seriálu Zúfalé manželky, kde stvárnila postavu Renee Perry. Za svoj herecký výkon, získala svoju druhú cenu Satellite, pre najlepšiu vedľajšiu herečku v seriáli, miniseriály či televíznom seriály. V roku 2016 sa pripojila k hereckému obsadeniu Lovci pokladov. Williamsová sa objavila aj v mnohých celovečerných filmoch. Za jej herecký výkon celovečernom filme Jedlo pre dušu, z roku 1997 získala cenu NAACP Image Award za vynikajúcu herečku vo filme. Venuje sa aj divadelnému herectvu.

Williamsová v roku 2012.

Móda[upraviť | upraviť zdroj]

V marci 2016, Williamsová založila svoju vlastnú značku oblečenia, V. by Vanessa Williams.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Williamsová a jej matka Helen sú spoluautormi knihy, s názvom You Have No Idea, ktoré vyšli v apríli 2012. V knihe Williamsová rozpráva o svojom detstve, vzostupe slávy a osobných bojoch, ako napríklad - o živote s cukrovkou 1. typu, sexuálneho obťažovania v detskej ženou či o tom, že podstúpila potrat, keď bola na strednej škole.

Williamsová je praktizujúca katolíčka. Tiež sa podieľa na mnohých humanitárnych činnostiach. Je zástankyňou práv LGBT a manželstiev osôb rovnakého pohlavia a v roku 2011 sa zúčastnila kampane za ľudské práva New Yorkers for Marriage Equality. Tiež je partnerkou organizácie Dress For Success, ktorá poskytuje profesionálne oblečenie ženám s nízkymi príjmami, ktoré hľadajú zamestnanie. Williamsová je tiež zapojená do The San Miquel Academy of Newburgh, školy pre ohrozených chlapcov.

Williams bola vydatá trikrát. Vydala sa za Ramona Herveyho II v roku 1987, s ktorým má tri deti. Rozviedli sa v roku 1997. V roku 1999 sa vydala za basketbalistu NBA, Ricka Foxa. Spolu majú jednu dcéru. Pár sa rozviedol sa v roku 2004. V roku 2015 sa vydala za Jima Skripa.

Jej dcéra Jillian Hervey je americká speváčka, tanečnica a členka skupiny Lion Babe.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vanessa Williams na anglickej Wikipédii.