Rita Wilson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rita Wilson
Celé menoMargarita Ibrahimoff
Narodenie 26. október 1956 (67 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, speváčka, producentka
Roky pôsobenia1972 - súčasnosť
ManželTom Hanks (1988-)
Deti2

Margarita Ibrahimoff (bul. Маргарита Ибрахимова, grec. Μαργαρίτα Ιμπραΐμοφ; * 26. október 1956, Los Angeles, Kalifornia, USA) profesionálne známa ako Rita Wilson, je americká herečka, producentka a speváčka. V roku 2019 získala svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jej rodičia boli európskeho pôvodu. Otec pochádzal z Bulharska a matka z Grécka. Jej otec bol pôvodom moslim. V roku 1949 sa presťahoval z Bulharska do USA a vzápätí konvertoval na pravoslávne kresťanstvo. V roku 1960 si jej otec zmenil meno na Allan Wilson, Rita prijala priezvisko Wilsonová a bola vychovávaná v gréckej pravoslávnej viere.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej herecká kariéra začala jedno epizódou zo seriálu The Brady Bunch, ktorý vyšiel v roku 1972. V roku 1982 sa dvakrát objavila v seriály M * A * S * H.

V roku 1994 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Steve Martin, Juliette Lewis, Adam Sandler a Liev Schreiber vo filme Mixed Nuts. O rok neskôr sa objavila vedľa herečky Demi Moorovej v komédií Now and Then. Stvárnila tiež manželku Arnolda Schwarzeneggera vo vianočnej komédií Jingle All the Way.

Pomohla herečke Nii Vardalosovej preraziť v jej kariére po tom, čo jej ponúkla možnosť hrať vo filme My Big Fat Greek Wedding, v ktorom sa Wilsonová podieľala na produkcií. V roku 2016 vyšlo pokračovanie My Big Fat Greek Wedding 2,v ktorom mala Wilsonová vedľajšiu úlohu.

V roku 2008 sa Wilsonová podieľala na produkcií muzikálu Mamma Mia! a o osem rokov neskôr produkovala aj jeho pokračovanie v roku 2019.

V roku 2006 Wilsonová debutovala na Broadwayi, kde zohrala úlohu Roxie Hartovej pri obnove muzikálu Chicago. V roku 2015 sa vrátila na Broadway v pôvodnej vypredanej hre Larryho Davida, Fish in the Dark, kde hráva manželku Brendu.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1988 sa vydala za herca Toma Hanksa a majú dvoch synov, Chestera a Trumana. Hanks má dve deti z prvého manželstva, Colina a Elizabeth.

Je členkou gréckej pravoslávnej cirkvi.

V apríli 2015 oznámila, že jej bola diagnostikovaná rakovina prsníka a že podstúpila dvojitú mastektómiu. Po mesačnej prestávke sa vrátila späť do televízie Larryho Davida v relácii Dark Broadway.

Dňa 12. marca 2020 Hanks prostredníctvom svojho profilu na Instagrame oznámil, že sa u jeho manželky a aj u neho prejavil vírus COVID-19.

Filantropia[upraviť | upraviť zdroj]

Už viac ako dvadsať rokov sú s manželom, Stevenom Spielbergom a Kate Capshaw čestnými spolupredsedami Fondu pre výskum rakoviny žien (WCRF), ktorý sa špecializuje na získavanie peňazí na rakovinu žien. V roku 2016 sa WCRF spojilo s Nadáciou pre výskum rakoviny prsníka Evelyn Lauder. Wilsonová prispela do centra rakoviny Moffitt darovaním šperkov „True Hearts“ vyrobených z mincového striebra.

Spolu s manželom tiež 25 rokov podporovali Shakespearovské centrum v Los Angeles, od roku 1989, keď sa Wilsonová objavila ako Celia v produkcii „As You Like It“. Každoročné podujatie Simply Shakespeare získava prostriedky na podporu programov pre znevýhodnenú mládež. Medzi hudobníkov v zbierkach patria Paul McCartney, Paul Simon, Jackson Browne, Faith Hill, Tim McGraw, Ben Harper, Reba McEntire a ďalší.

Manželia tiež pravidelne prispievajú k iným charitatívnym organizáciám vrátane projektu AIDS Los Angeles mnohých ďalších.

S manželom tiež významne prispeli k pomoci ľuďom, ktorí v Grécku utrpeli požiar Mati. To jej s manželom prinieslo čestnú občianstvo Grécka od gréckeho prezidenta Prokopisa Pavlopoulosa dňa 27. decembra 2019.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rita Wilson

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rita Wilson na anglickej Wikipédii.