John Winchester (Supernatural)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John Erhard Winchester
Supernatural postava
Prvé účinkovanie Pilot („Prvá časť“)
Posledné účinkovanie All Hell Breaks Loose Part 2
Vytvoril ho Eric Kripke
Zobrazil ho Jeffrey Dean Morgan
Počet epizód 10
Informácie
Aliases Bert Aframian
Elroy McGillicutty
Edgar Cayce
Pohlavie Muž
Farba očí Hnedá
Farba vlasov Hnedá
Vek 52 rokov v čase smrti
Rok narodenia 1954
Rok úmrtia 2006
Miesto smrti Neznáma nemocnica
Zamestnanie Desiatnik námornej pechoty
Mechanik
Spoluvlastník servisu
Lovec
Stav Vdovec
Manželka Mary Winchester
Synovia Dean Winchester
Sam Winchester
Adam Milligan
Bydlisko Lawrence, Kansas
Od roku 1983 neznáme
Auto GCM Sierra Grande 1986

John E. Winchester je vymyslená postava, ktorú vytvoril Eric Kripke pre televízny seriál Supernatural (Hrozba z temnoty). Na televíznych obrazovkách ho stvárňuje herec Jeffrey Dean Morgan, známy napríklad z filmov ako „P.S. I love“ you alebo „Live!“. Aj keď sa v celom seriály vyskytol len v pár epizódach, je John jednou z najdôležitejších vedľajších postáv, ktoré ovplyvnili život oboch mladých Winchestrovcov.

Život pred lovom[upraviť | upraviť zdroj]

John Winchester sa ako mladý muž prihlásil do služieb amerického námorníctva, kde neskôr pôsobil ako desiatnik v námornej pechote 'Echo 2/1'. Zúčastnil sa vojny vo Vietname a získal tiež mnohé vyznamenania ako Bronzovú hviezdu alebo Purpurové srdce. Jeho ľavé plece zdobí námornícke USMC tetovanie v tvare amerického orla s roztiahnutými krídlami na pozadí hory so slnkom. Podľa psích známok so svojim menom má John krvnú skupinu AB. Po odchode z námorníctva sa usadil v mestečku Lawrence v štáte Kansas, kde pôsobil ako mechanik, ktorý vlastnil a prevádzkoval aspoločne s kamarátom Mikeom Guentherom. John si so svojou ženou Mary založil rodinu a postupne sa im narodili dvaja synovia - Dean a o necelé štyri roky mladší Sam. Vlastnil auto značky Chevrolet Impala, čierneho veterána z roku 1967. Jeho pokojný život sa však radikálne zmenil po smrti milovanej manželky.

Život lovca[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1983, presnejšie 2. novembra, bol John svedkom smrti svojej ženy Mary, keď uhorela na strope v detskej izbe ich najmladšieho syna Sama. Po tomto tragickom nešťastí zostal John s deťmi na všetko sám. Opustil prácu aj mesto a navštevoval veštkyňu Missouri, hľadajúc u nej odpovede na otázky, ktoré súviseli so smrťou jeho maželky. Začal cestovať z miesta na miesto po celej Amerike a Deana so Samom učil všetko o rôznych záhadách a legendách, ktoré ľudia považujú za výmysly. Viedol si denník, do ktorého všetky svoje poznaky o nadprirodzenom svete zaznamenával a ktorý neskôr viackrát bratom pomohol pri objasňovaní zdanlivo nevyriešiteľných prípadoch. Už od mlada svojich synov trénoval v boji proti zlu, a podrobil ich tvrdému výcviku, aby mal istotu, že sa dokážou ubrániť takmer čomukoľvek. Aj keď sa snažil vychovávať oboch synov rovnako, ich vzťahy k nemu boli rozdielne. Dean svojho otca poslúchal na slovo, nepýtal sa ho na dôvody jeho príkazov, obdivoval ho, lebo vedel, že John robí pre nich len to najlepšie a svojím spôsobom ich takto chráni. Sam bol na rozdiel od Deana tvrdohlavejší a preto medzi ním a otcom často vznikali hádky. Vyčítal Johnovi, že ako jemu, tak aj bratovi vzal detstvo, ktoré mohli mať a že jediné, čo ho zaujíma, je pomsta po vrahovi ich matky.

O pár rokov neskôr sa Sam rozhodol odísť na univerzitu, čo znova u Winchestrovcov vyvolalo veľkú hádku. John však vedel, že najmladšieho syna už neprinúti vrátiť sa späť, a preto pokračoval v lovení iba s Deanom. Postupne prenechával niektoré jednoduchšie prípady aj Deanovi, ktoré potom musel riešiť sám bez otcovej pomoci. John sa na svojej ceste hľadania pravdy stretol aj s inými lovcami a niektorí z nich sa stali jeho priateľmi. Jedným z nich je aj pastor Jim Murphy, alebo Daniel Elkins, ktorý ho zasvätil do umenia lovu. Pred svojim záhadným zmiznutím zveril čiernu Impalu Deanovi, zanechávajúc za sebou veľa nezodpovedaných otázok a nejasných stôp k jeho nájdeniu.

1. séria[upraviť | upraviť zdroj]

Po 22 rokoch od Maryinej smrti John záhadne zmizne a to donúti Deana navštíviť brata Sama, s ktorým sa nakoniec vyberá otca hľadať. Bratia dokážu jeho stopu sledovať až do Jericha v Kalifornii. Riadia sa súradnicami, ktoré našli v Johnovom denníku, mysliac si, že im to pomôže vydať sa správnym smerom pri ich pátraní. Po dlhšom čase však nádej u Sama pomaly upadá, ale Dean sa nevzdáva a verí, že otca nájdu. Na Samovo naliehanie kvôli jeho tajuplným snom sa obaja vracajú do Lawrence vyriešiť prípad spätý s domom z ich detstva. Vtedy Dean zanecháva Johnovi správu na odkazovej schránke a tajne dúfa, že sa konečne ozve a pomôže im. Netušia, že sú mu bližšie, ako kedykoľvek predtým. John však nenaberie dostatok odvahy, aby sa s nimi stretol a tak bratia odchádzajú v nevedomosti o jeho prítomnosti. Veštkyňa Missouri, u ktorej sa od príchodu synov do mesta ukrýval, mu za tento zbabelý čin vynadá. Aj napriek výčitkám sa snaží John sám seba presvedčiť, že ešte nenadišiel ten správny čas, aby im dal o sebe vedieť. Po tom, ako sa Dean ocitne v životne ohrozujúcej situácii, zavolá Sam na otcov mobil, kde sa mu znova ozve len odkazová schránka. Zanecháva mu správu, aj keď tuší, že si ju možno nikdy nevypočuje. O pár dní neskôr sa John odhodlá im konečne zavolať. Po ubezpečení, že je v poriadku, ich oboch žiada, aby ho už prestali hľadať. Informáciami o podivných úmrtiach v meste Burkitsville, v štáte Indiana, jeho hovor končí. Do kopy ich spojí až ďalší prípad v Chicagu, Illinois, kde vyčíňa „tieňový démon“. Túžobné rodinné stretnutie troch Winchestrovcov netrvá dlho a John sa opäť vydáva inou cestou, miznúc vo svojom čiernom aute značky GCM Sierra Grande v tme. Tentokrát je jeho dôvodom strach o jediných synov. Nechce stratiť aj ich v nebezpečnom boji so zlom, ktoré zabilo Mary a aj Samovu priateľku Jessiku. Po dlhom zvažovaní si John uvedomí, že hnaný krvilačnou pomstou a sám démona nepremôže. Dozvie sa, že Daniel Elkins bol zavraždený upírmi a keď to ide prešetriť, zistí, že Dean a Sam na tomto prípade pracujú tiež. Prekvapí ich v Impale a keď si od nich zoberie obálku so svojím menom, porozpráva im príbeh o zbrani, ktorá dokáže zabiť čokoľvek. Problém je ale v tom, že ju ukradli Elkinsovi noční vrahovia. Bratom a Johnovi sa podarí Kolt získať späť a nakoniec sa spolu vydávajú na lov ich najväčšieho nepriateľa.

Náhle a časté úmrtia ľudí, ktorí sa s Johnom poznali, privedú Winchestrovcov k Meg, mladej žene posadnutej démonom. Vie o Kolte a pod vyhrážkou, že zabije aj ostatných jeho kamarátov, požaduje doniesť zbraň na určené miesto stretnutia. John sa za ňou vyberie len s napodobneninou, dúfajúc, že si to Meg nevšimne. Na overovanie pravosti však mala pri sebe muža, tiež posadnutého démonom, a tak obaja zistia, že sa ich snažil oklamať falošným Koltom. Dean a Sam, ktorí čakajú na otca v motelovej izbe, sa mu snažia dovolať, ale márne. Po dlhšom zvonení sa nakoniec ozve hlas Meg, ktorá im oznámi, že už svojho otca nikdy neuvidia. Bratom sa podarí ju zajať pod „Diablovu pascu“ v Bobbyho dome a vypočúvajú ju pomocou vymietania. Získajú od nej informáciu o uväznenom otcovi, ktorý sa nachádza v Missouri, v hoteli „Východ slnka“. Vyvolajú požiarny poplach, odstránia démonov, ktorí strážili izbu s pripútaným Johnom na posteli, a vyvedú ho z budovy von. Čo bratia nevedia je, že ho posadol sám obávaný démon a chystá sa ich zabiť. Zistia to až v opustenom starom dome, kde sa zabarikádovali nasypanou soľou v každom okne a dverami. Cez Johna k nim prehovorí žltooký démon a povie Samovi o plánoch s výnimočnými deťmi, ako je aj on sám. Otáča sa na Deana, ktorého krutými slovami a jediným pohľadom mučí, až sa mu na košeli, v mieste srdca, objavuje krv. Dean zamdlieva od bolesti a v tom momente sa Johnovi na chvíľu podarí získať kontrolu nad svojím telom, aby zastavil zabíjanie najstaršieho syna. Vyslobodený Sam berie do ruky rýchlo Kolt a mieri ním už na démona. Nakoniec postrelí otca do nohy, ktorý v sekunde padá na zem a prechádzajú ním elektrické výboje. Potom sa preberie skutočný John, ktorý naliehavo prosí, aby ho strelil rovno do srdca a tým démona konečne zabil. Neposlúchne ho, skladá zbraň a čierny dym mizne cez škáry v drevenej podlahe. V Impale, kde zranení Winchestrovci mieria do najbližšej nemocnice, sa John pýta na dôvod, pre ktorý ho najmladší syn neposlúchol. Sam mu chce povedať pravdu, je však prerušený nárazom kamióna s Impalou. Lovci nejavia žiadne známky života a z kamiónu sa na nich pozerá vodič s čiernymi démonskými očimi.

Zoznam postáv[upraviť | upraviť zdroj]

Abecedný zoznam postáv zo seriálu 'Supernatural'(Hrozba z temnoty), ktoré nejakým spôsobom zasiahli do Johnovho života

Caleb
Deacon
Elkins Daniel
Harvelle William Anthony
Joshua
Jefferson
Mosely Missouri
Pastor Jim Murphy
Singer Bobby

Účinkovanie[upraviť | upraviť zdroj]

1. séria -
"Pilot", "Home", "Scarecrow", "Shadow", "Something Wicked", "Dead Man's Blood", "Salvation", "Devil's Trap"
2. séria -
"In My Time of Dying", "All Hell Breaks Loose, Part 2"
3. séria -
"Long Distance Call" (iba v podobe hlasu)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]