Joseph Warren Stilwell

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Joseph Stilwell)
Joseph Warren Stilwell
americký generál
Joseph Warren Stilwell
Narodenie19. marec 1883
Palatka, Florida, USA
Úmrtie12. október 1946 (63 rokov)
San Francisco, Kalifornia, USA
Známy vďakagenerál amerických vojsk počas druhej svetovej vojny
Alma materUnited States Military Academy (West Point)
Profesiaarmádny dôstojník
Aktívne roky1904 – 1946
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Joseph Warren Stilwell

Joseph Warren Stilwell (* 19. marec 1883, Palatka, Florida, USA – † 12. október 1946, San Francisco, Kalifornia) bol americký generál počas druhej svetovej vojny pôsobiaci na čínsko-barmsko-indickom bojisku.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v meste Palatka na Floride v rodine 8. generácie anglických prisťahovalcov.

V roku 1904 ukončil Vojenskú akadémiu Spojených štátov vo West Pointe a ako poručík slúžil v 12. pechotnom pluku na Filipínach, kde sa zúčastnil bojov proti povstalcom. Neskôr sa vrátil na West Point a vyučoval tam cudzie jazyky a pechotnú taktiku. Počas prvej svetovej vojny pôsobil v štábe amerického IV. zboru a zúčastnil sa plánovania ofenzívy pri St. Mihiel. Za svoju účasť na kampani vo Francúzsku bol vyznamenaný medailou D.S.M.
Po vojne zostal ako dôstojník Dohodových okupačných síl do roku 1919 v Nemecku. Následne odmietol návrat domov do USA a požiadal o preloženie do zahraničia. Bol vyslaný do Číny, kde pôsobil až do roku 1923. Následne sa vrátil do vlasti a navštevoval pechotnú školu vo Fort Benningu. V medzivojnovom období sa dostal do Číny celkovo trikrát a naučil sa plynule po čínsky. Po návrate do USA v roku 1939 bol povýšený do hodnosti brigádneho generála. Velil 2. pechotnej divízii a neskôr pomáhal vytvoriť 7. pechotnú divíziu vo Fort Ord v Kalifornii.

Po zapojení USA do vojny mal byť pôvodne vyslaný do Severnej Afriky, ale pre svoje znalosti cudzích jazykov bol odporučený ako vojenský poradca Čankajškových vojsk bojujúcich proti Japonsku. Dozeral na priebeh dodávok Lend-Lease pre Čínu. Bojisko v Juhovýchodnej Ázii bolo na rozdiel od iných bojísk rozdelené na dve samostatné spojenecké veliteľstvá, britským vojskám v Barme a Indii velil gróf Louis Mountbatten a nacionalistickým čínskym jednotkám v Číne velil Čankajšek. Čankajšek poveril Stilwella v marci 1942 velením čínskych jednotiek v Barme. Do Barmy dorazil s 1 divíziou. V máji však boli jeho jednotky z Barmy Japoncami vytlačené do indického Ásamu. Tu sa pustil do výcviku čínskych vojsk. V januári až februári 1943 sa Japoncom definitívne podarilo prerušiť barmskú cestu do Číny, čím bolo prerušené zásobovanie čínskych vojsk prísunmi a základe Lend-Lease. Stilwell preto navrhol pokračovať v zásobovaní Číny leteckým mostom cez Himaláje. Týmto mostom napokon boli Číňania zásobovaní až do znovuobnovenia pozemného spojenia. Koncom roku 1943 bol poverený funkciou zástupcu veliteľa vojsk v oblasti Juhovýchodnej Ázie Lorda Louisa Mountbattena. V roku 1944 bol po nezhodách s Čankajškom odvolaný z funkcie a vrátil sa do USA. Po návrate do vlasti bol vyznamenaný radom Legion of Merit a dubovými listami k D.S.M. Neskôr velil 10. divízii na Okinawe a bol prítomný pri podpise japonskej kapitulácie 2. septembra 1945 na palube USS Missouri. Po vojne bol členom zbrojnej rady.

Zomrel na následky rakoviny žalúdka na jeseň 1946.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Joseph Stilwell na anglickej Wikipédii.
  • Axelrod, A., Encyclopedia of World War II. Facts On File, Inc., New York, 2007, s. 769-770