Jozef Uhler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Uhler
Starosta Bratislava - Jarovce
Momentálne v úrade
od 2018
Poslanec Mestského zastupiteľstva hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy
Momentálne v úrade
od 2010
Poslanec zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja
Momentálne v úrade
od 2017
Biografické údaje
Narodenie3. apríl 1976 (48 rokov)
Alma materUniverzita Komenského v Bratislave
}Paneurópska vysoká škola
ProfesiaIT
Jozef Uhler BLOG

JUDr. Mgr. Jozef Uhler (* 3. apríl 1976) je slovenský komunálny politik, občiansky aktivista a starosta mestskej časti Bratislava - Jarovce. V súčasnosti pôsobí aj ako poslanec Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy za mestskú časť Bratislava - Jarovce, kde od roku 2010 zastáva pozíciu predsedu Komisie dopravy a informačných systémov MsZ, a ako poslanec v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval informatiku na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (dnes FMFI UK). Titul Mgr. získal za diplomovú prácu na tému elektronické peniaze v roku 1999. Vzdelanie si neskôr rozšíril štúdiom práva na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, kde v roku 2016 úspešne zložil rigoróznu skúšku a získal titul JUDr. so špecializáciou na trestné právo.

Profesionálna kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Profesionálnu kariéru začal počas štúdia informatiky ako správca počítačovej siete slovenského vydavateľstva Slovart, spol. s.r.o. a spoločnosti Intecom France SARL. Následne spolu so spolužiakmi z vysokej školy založil spoločnosť open systems s.r.o., kde sa aktívne venuje správe počítačových sietí – ako špecialista na informačné technológie a systémový architekt.

Od roku 2011 do roku 2019 pôsobil ako člen Dozornej rady Dopravného podniku Bratislava, a.s., kde bol štyri roky predsedom a štyri roky podpredsedom.

V roku 2010 sa tiež stal členom trestného senátu Okresného súdu Bratislava V., kde pôsobil do roku 2018.

O rok neskôr prijal aj funkciu predsedu Rady školy Základnej školy s materskou školou, Trnková 1, Bratislava-Jarovce, kde ukončil pôsobenie po zvolení za starostu.

Politická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát kandidoval na poslanca mestského zastupiteľstva za mestskú časť Jarovce v roku 2010 za koalíciu pravicových strán SDKÚ-DS, MOST-HÍD, KDH, SaS a OKS. Dôveru mu prejavilo vyše 53 % voličov.

Poslanecký mandát obhájil aj v roku 2014 kandidatúrou s podporou koalície strán SDKÚ-DS, MOST-HÍD, SaS a Sieť, so ziskom 83 % celkových odovzdaných hlasov. Hlasoval za predaj PKO firmám zo skupiny J&T[1] a na hlasovaní o zákaze hazardu sa nezúčastnil z dôvodu náhlej zdravotnej indispozície.[2]

V komunálnych voľbách v roku 2018 získal ako nezávislý kandidát 74 % a stal sa poslancom mestského zastupiteľstva v treťom volebnom období.

V mestskom zastupiteľstve hlavného mesta SR Bratislavy pôsobí už tretie volebné obdobie ako predseda Komisie dopravy a informačných systémov.

Súbežne tiež úspešne kandidoval na poslanca Miestneho zastupiteľstva v Jarovciach, kde v troch voľbách po sebe získal najvyššiu podporou spomedzi všetkých kandidátov. V roku 2018 sa stal starostom so ziskom 71,4% hlasov.

V júni 2016 na tlačovej besede[3] ohlásil záujem kandidovať na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja vo voľbách v roku 2017 ako nezávislý kandidát. Za predsedu Bratislavského samosprávneho kraja nebol zvolený.[4]

Občiansky aktivizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Je spoluzakladateľom OZ VERITAS, ktorého hlavným cieľom je "podporovať dobré veci", čo má občianske združenie aj vo svojom logu.

Na základe jeho iniciatívy sa podarilo zrekonštruovať dvor materskej školy v Jarovciach, vybudovať dopravné ihrisko, zrekonštruovať hokejbalové ihrisko, zmodernizovať triedy základnej školy, zreštaurovať kultúrne pamiatky, podporovať vznik a udržanie detských futbalových družstiev, vyrobiť dokumentárny film o tradíciách v mestskej časti Jarovce, podporiť vznik edukačného videoklipu k piesni o vybraných slovách, každoročne organizovať akcie zamerané na podporu vypĺňania voľného času detí a mnoho ďalších vecí.

Jozef Uhler od roku 2009 vydáva aj jediné miestne periodikum Jarovské noviny,[5] ktoré ako šéfredaktor napĺňa obsahom, graficky pripravuje a zároveň financuje.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Je ženatý a má dvoch synov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DUGOVIČ, Matej. Volebná pomôcka pre Bratislavčanov: ako hlasovali poslanci v kľúčových momentoch [online]. Denník N, 2018-11-04, [cit. 2020-07-18]. Dostupné online.
  2. Bratislava zo zákulisia [online]. www.facebook.com, [cit. 2020-07-18]. Dostupné online.
  3. TASR. "Prvým kandidátom na post predsedu Bratislavského kraja je J. Uhler." In: www.teraz.sk (cit. 2016-10-27)
  4. https://www.aktuality.sk/clanok/532749/volby-do-vuc-bratislavsky-kraj-vysledky/
  5. Jarovské noviny, www.jarovskenoviny.sk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]