Julija Borisovna Navaľná

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Julija Borisovna Navaľná
ruská ekonomka
Julija Borisovna Navaľná
Narodenie24. júl 1976 (47 rokov)
Moskva, Rusko
Štátna príslušnosťZSSR, Rusko
Profesiaekonom
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Julija Borisovna Navaľná

Julija Borisovna Navaľná (rus. Юлия Борисовна Навальная – Julija Borisovna Navaľnaja; * 24. júl 1976, Moskva, Sovietsky zväz) je ruská ekonómka a aktivistka.

Jej manželom bol ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorý vo februári 2024 zomrel v trestaneckej kolónii na Sibíri.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Manželia Navaľní v roku 2013

Navaľná vyštudovala zahraničný obchod v Moskve. V roku 1998 sa zoznámila so svojím budúcim manželom Alexejom, svadbu mali o dva roky neskôr. Mali spolu dve deti.

Svojho manžela vždy podporovala. V roku 2014, keď bol Navaľnyj prvýkrát uväznený, odmietla proti nemu svedčiť napriek policajným vyhrážkam.[1]

V auguste 2020 potom, čo Navaľného otrávili a hospitalizovali na klinike v Omsku, požiadala jeho žena priamo ruského prezidenta Vladimíra Putina o povolenie k odchodu manžela do Nemecka. Stalo sa tak za situácie, keď bol život Navaľného v ohrození a ruskí lekári ho odmietali na liečenie do zahraničia prepustiť.[2]

S rastúcou popularitou Navaľnej sa v médiách objavovali úvahy, či by sa mohla stať „ruskou Cichanovskou“, teda líderkou celonárodnej opozície. Svojho manžela mohla zastúpiť napr. podľa politológa Konstantina Kalačeva, podľa ktorého má šarm, charizmu aj odvahu. "Z manželky politika sa sama stala političkou," uviedol. V polovici januára 2021 mediálna skupina Cargrad, ktorú vlastní miliardár blízky Kremľu Konštantín Malofejev, pohrozila zverejnením súkromných správ medzi Navaľným a inými ženami, pokiaľ Navaľná nesľúbi, že sa nestane „ruskou Cichanovskou“.[3]

Dňa 23. januára 2021 Navaľnú zadržali na demonštrácii, ktorá sa na podporu jej muža konala v Moskve. Neskôr toho istého dňa ju úrady prepustili.[4]

Po smrti Alexeja Navaľného[upraviť | upraviť zdroj]

Po smrti svojho manžela Alexeja Navaľného označila za jeho vraha ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyzvala Rusov, aby pokračovali v boji za slobodné a pokojné Rusko. Sama sa rozhodla pokračovať v práci svojho manžela. Obeť, ktorú priniesol, podľa nej nesmie vyjsť nazmar. „Nevzdávajme sa. Ja sa nebojím a vyzývam vás, aby ste sa nebáli ani vy,“ povedala Navaľná.[5]

Ruské úrady telo jej manžela rodine zatiaľ nevydali. Navaľná je presvedčená, že ho otrávili novičokom, a že úrady čakajú, kým z tela zmiznú stopy tejto nervovoparalytickej látky.[6] Tisíce ľudí v Rusku už podpísali petíciu za vydanie tela rodine.[7]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nová královna na šachovnici? Julija Navalná vystoupila ze stínu svého muže [online]. iDNES.cz, 2021-01-26. Dostupné online. (po česky)
  2. ROTH, Andrew. Alexei Navalny's wife asks Putin to let him be treated in Germany [online]. The Guardian, 2020-08-21. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Yulia Navalnaya, Kremlin critic's wife, in the spotlight [online]. France24, 2021-01-18. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Rusové protestovali za Navalného. Tři tisíce zatčených včetně opozičníkovy ženy [online]. iDNES.cz, 2021-01-23. Dostupné online.
  5. HRDINOVÁ, Anna. Video: Nebojte se, také se nebojím. Vdova po Navalném označila Putina za vraha [online]. Seznam Zprávy, 2024-02-19. Dostupné online.
  6. ŽOHOVÁ, Magdalena. Navalného tělo nevydají ruští vyšetřovatelé dřív než za dva týdny [online]. Novinky.cz, 2024-02-19. Dostupné online.
  7. ZBOŽÍNEK, Jaroslav. Tisíce lidí podpořily petici za vydání Navalného těla rodině [online]. Novinky.cz, 2024-02-18. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]