Kána

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kána Galilejská)
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Kána pozri Kána (rozlišovacia stránka).
Galilea v prvom storočí

Kána (iné názvy: Kána Galilejská, Galilejská Kána [1]; po grécky Κανὰ τῆς Γαλιλαίας - Kana tés Galilaias, po arabsky قانا الجليل - Káná al-Džalíl resp. podľa regionálnej výslovnosti Kenet el-Džalil) je mesto niekoľkokrát zmieňované v novozákonnom Jánovom evanjeliu, najznámejší úryvok je o svadbe v Káne. Biblické mesto v Galilei býva stotožňované s rôznymi miestami,[2] najčastejšie s dnešným izraelským mestom Kafr Kanna.

Svadba v Káne[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi kresťanmi a bádateľmi Nového zákona je Kána známym miestom, kde podľa Jánovho evanjelia Ježiš vykonal svoj prvý zázrak - premenu veľkého množstva vody na víno počas svadobnej hostiny, keď sa minulo víno zabezpečené ženíchom. Žiadne zo synoptických evanjelií túto udalosť nespomína, ale v Jánovom evanjeliu má značnú symbolickú dôležitosť: je prvým zo siedmich zázrakov, znamení, ktorými je potvrdzované Ježišovo božstvo, a okolo ktorých je evanjelium vystavané.

Ďalšie zmienky o Káne[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšia zmienka o Káne v Jánovom evanjeliu sa vzťahuje na Ježišovu návštevu tohto mesta, kde ho vyhľadal kráľovský úradník z blízkeho mesta Kafarnaum, ktorého syn bol ťažko chorý a umieral. Ďalej je v tom istom evanjeliu uvedené, že apoštol Natanael (zvyčajne stotožňovaný s Bartolomejom zo zoznamu apoštolov v synoptických evanjeliách) pochádzal z Kány. Kána Galilejská sa nespomína v žiadnej inej knihe Biblie, ani v inom zdroji z tých čias.

Geografické umiestnenie Kány[upraviť | upraviť zdroj]

Je veľa teórií o umiestnení biblickej Kány. V Jánovom evanjeliu sa nedočítate o žiadnom bližšom určení miesta svadby. Veľa súčasných kresťanov pripisuje príbehu o svadbe v Káne skôr teologický ako historický alebo geografický význam. Moderní biblickí bádatelia sa však zhodujú v tom, že Jánovo evanjelium bolo určené spoločenstvu židovských kresťanov pravdepodobne žijúcich v Judei, čo znamená, že by evanjelista pravdepodobne nepísal o neexistujúcom mieste.

V Galilei existujú štyri dediny, ktoré mohli byť biblickou Kánou:

Podľa Catholic Encyclopedia z roku 1913 sa podľa tradície siahajúcej do 8. storočia považuje za biblickú Kanu dnešný Kafr Kanna v Izraeli, ležiaci približne 7 km severovýchodne od Nazaretu. Mnohí súčasní bádatelia však uvádzajú aj iné možnosti, napríklad zaniknutú dedinu Chorbat Kana, ležiacu 9 km severnejšie, alebo Ajn Káná bližšie k Nazaretu a lepšie zodpovedajúcu etymologickému základu. Dedina Káná v južnom Libanone je málo pravdepodobným kandidátom na biblickú Kánu, hoci mnohí libanonskí kresťania sú presvedčení, že práve ona je tou pravou.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Biblia.sk | Čítajte Bibliu vo všetkých slovenských prekladoch [online]. biblia.sk, [cit. 2019-11-23]. Dostupné online.
  2. A. Novotný, Biblický slovník 1./2. Praha: Kalich, 1992 – 769 + 771 str. ISBN 80-7017-528-1. Heslo Kána

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kána Galilejská na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).