Karol Kristián Nasavsko-weilburský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol Kristián Nasavsko-weilburský
nasavsko-weilburský knieža
Karol Kristián Nasavsko-weilburský
Narodenie16. január 1735
Weilburg, Nemecko
Úmrtie28. november 1788 (45 rokov)
Münster-Dreisen, Nemecko
RodičiaKarol August Nasavsko-weilburský, Augusta Frederika Nasavsko-idsteinská
ManželKarolína Oranžsko-nasavská
Deti15
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Karol Kristián Nasavsko-weilburský

Karol Kristián Nasavsko-weilburský (* 16. január 1735, Weilburg, Nemecko – †28. november 1788, Münster-Dreisen) bol do roku 1753 nasavsko-weilburský gróf a od roku 1753 prvý nasavsko-weilburský knieža.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako posledné dieťa, a jediný syn, grófa Karol Augusta a princeznej Augusty Frederiky Nasavsko-idsteinskej.
Jeho učiteľom bol Charles de la Pottrie, ktorého poveril politickým vedením v čase svojej služby v nizozemskej armáde. Bol veľmi dobrým vojvodcom a o niekoľko rokov neskôr sa stal veliteľom nizozemskej jazdy. Od roku 1769 velil aj ako poľný maršal. Neskôr sa stal generálom nizozemskej pechoty a guvernérom Bergen op Zoom a Maastrichtu.

Titul grófa zdedil po svojom otcovi a neskôr sa mu podarilo zjednotiť svoje územie s územiami nasavsko-saarbrückenskými, nasavsko-usingenskými a nasavsko-dietzskými. Od roku 1753 bol oficiálne prvým kniežaťom nasavsko-šeilburským. Už ako gróf podporoval vznik dôchodkových fondov pre duchovných a učiteľov.

Zomrel v roku 1788 a jeho nasledovníkom sa stal jeho najstarší syn Fridrich Viliam (1788-1816). Ten neskôr vládol spoločne s bratrancom Fridrichom Augustom a po nich vládol syn Fridricha Viliama Viliam.

Manželstvo a potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 5. marca 1760 sa v Haagu oženil s princeznou Karolínou Oranžský-Nassavskej, dcérou Viliama IV., princa oranžského. Spolu mali celkom 15 detí.

Po smrti manželky Karolíny sa pravdepodobne znovu oženil s Barbarou Giesen, avšak toto morganatické manželstvo nedokazujú žiadne dokumenty ani záznamy, je teda pravdepodobné, že nikdy neexistovalo.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel Kristián Nasavsko-Weilburský na českej Wikipédii.