Karol Petróczi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol Petróczi
slovenský huslista, hudobný pedagóg a zbormajster
Narodenie5. marec 1944 (80 rokov)
Lučenec, Slovensko

Karol Petróczi (* 5. marec 1944, Lučenec)[1] je slovenský huslista, koncertný majster, hudobný pedagóg a zbormajster.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Absolvoval štúdium huslí a dirigovania na konzervatóriu v Košiciach, neskôr formou konzultácií u prof. Márie Hlouňovej v Prahe.

Od roku 1964 pôsobil ako koncertný majster viacerých orchestrov: Košický rozhlasový orchester, Cairo Symphony, Camerata Helvetica a dodnes je od založenia Štátnej filharmónie v Košiciach jej prvým koncertným majstrom. Ako huslista absolvoval množstvo koncertov v Európe a Afrike. Jeho výrazné pedagogické úspechy ho radia medzi špičkových profesorov husľovej hry na Slovensku. Významné je jeho pôsobenie v oblasti zborového dirigovania.

Je dirigentom miešaného speváckeho zboru Collegium Technicum od roku 1997. So zborom naštudoval oratoriálne diela W.A.Mozarta: Requiem a Messe c- moll, Messa di Gloria Pietra Mascagniho a Requiem Antonína Dvoŕáka. Collegium Technicum dirigoval v Španielsku, Anglicku, Portugalsku, Maďarsku, Francúzsku, Taliansku a viackrát v Česku. Získal s ním najvyššie ocenenia na medzinárodných súťažiach v Trenčianskych Tepliciach, Midlesbrough, Prahe, Banskej Bystrici, Českom Krumlove a Petrohrade.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.nocka.sk/medzinarodne-svetove-dni/2009/osobnosti/marec/karol-petroczi

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]