Karol (Burgundsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Karol Smelý)
Karol Smelý
burgundský, brabantský, luxemburský a geldernský vojvoda
burgundský, brabantský, luxemburský a geldernský vojvoda
Narodenie10. november 1433
Dijon, Burgundsko
Úmrtie5. január 1477 (43 rokov)
Nancy, Francúzsko
PodpisKarol, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Karol

Karol Smelý (* 10. november 1433, Dijon, Burgundsko – † 5. január 1477, Nancy) bol burgundský, brabantský, luxemburský, geldernský vojvoda a nositeľ Rádu Zlatého rúna.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Karol Smelý bol syn vojvodu Filipa III. Dobrého a Izabely Portugalskej.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho snom bolo vytvoriť z Burgundska a ďalších svojich území samostatné kráľovstvo nezávislé od Francúzska. Na tento účel, podobne ako jeho otec, vytvoril koalíciu s Anglickom proti francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XI.

V rámci rozširovania svojho panstva viedol vojnu proti Ľudovítovým spojencom Švajčiarom a Ľudovítovi verným šľachticom sídliacim blízko švajčiarskych hraníc. Dočasne získal mesto Nancy, ale potom utŕžil zo strany Švajčiarov a ich francúzskych spojencov dve ťažké porážky a stratil ho. Verný svojej prezývke narýchlo zozbieral novú armádu a znovu vytiahol proti Nancy. Karol Smelý zomrel 5. januára 1477 na bojovom poli, keď sa snažil uhájiť obsadené lotrinské vojvodstvo, ktoré rozdeľovalo burgundské územia. Lotrinský vojvoda René sa však spojil s jeho nepriateľmi a pripravil tak Karolovi drvivú porážku, ktorá vojvodu stála život.

Jeho dcéra Mária sa po otcovej smrti stala burgundskou vojvodkyňou a podľa dohody sa vydala za cisárovho syna Maximiliána Habsburského. Práva na burgundské dedičstvo museli mladí manželia brániť najmä proti nárokom francúzskeho kráľa Ľudovíta XI. a jeho syna Karola VIII., ktorí ho považovali za odumreté léno. Uhájiť všetky rozsiahle Karolove dŕžavy pre potomkov sa nepodarilo. Po Máriinej predčasnej smrti pripadlo burgundské vojvodstvo Francúzsku a Habsburgovcom ostali najmä nizozemské provincie.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Karol bol ženatý tri razy:

1/ 19. mája 1440 sa oženil v Blois s Katarínou Valois (* 1428 – †1446), dcérou francúzskeho kráľa Karola VII. a Márie z Anjou.

2/ 30. októbra 1454 sa oženil v Lille s Izabelou Bourbonskou (* 1437 – † 1465), dcérou vojvodu Karola I. Bourbonského a Anežky Burgundskej. Mali jedno dieťa:

3/ 3. júla 1468 sa oženil v Damme s Margarétou z Yorku (* 1446 – † 1503), dcérou vojvodu z Yorku Richarda Plantageneta a Cecílie Nevillovej, sestrou anglického kráľa Eduarda IV.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel Smělý na českej Wikipédii.